Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Orbán Viktor 21. évértékelő beszéde jön

Orbán Viktor
Budapest, 2018. február 18. Orbán Viktor miniszterelnök hagyományos évértékelő beszédét tartja a Várkert Bazárban 2018. február 18-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Ma tartja hagyományos évértékelő beszédét Orbán Viktor miniszterelnök a Várkert Bazárban. Az eseményt 1999 óta tartják meg minden évben, azaz 21. alkalommal kerül sor az évértékelőre. Összeállításunkban az első 20 beszédet idézzük fel, néhány mondatban. Nem csak a szállóigévé vált mondatokat idézzük fel, de az is kiderül az összeállításból, hogy Orbán Viktor az elmúlt 8 éves kormányzás néhány sarokpontját már évekkel korábban meghirdette. Már 2003-ban kritizálta a brüsszeli elitet, pedig még be sem léptünk az unióba, és már 2005-ben meghirdette a rezsicsökkentést.
Vágólapra másolva!

1999 - „Az ember nem azért szereti a hazáját, mert nagy, hanem azért, mert az övé”

Orbán Viktor az országértékelést első kormányzása idején vezette be a magyar politikába. Az itthon addig szokatlan műfajt, az ország helyzetéről szóló év eleji beszámolót az első alkalommal ahhoz a szokáshoz hasonlította, amikor a szülők az ajtófélfára húzott vonásokkal mérik gyerekük növekedését.

Hagyományt teremtett Orbán Viktor az évértékelő beszédekkel Forrás: MTI/T. Asztalos Zoltán

A miniszterelnök a Vigadóban arról beszélt, hogy „az ember nem azért szereti a hazáját, mert nagy, hanem azért, mert az övé”. Részletesen beszélt a kabinet terveiről és intézkedéseiről - 37 pontban foglalta össze a kormányzati teendőket.

2000 - 3 szoba, 3 gyerek, 4 kerék

A következő évértékelőn hangzott el Orbán Viktor beszédeinek egyik legismertebb szlogenje:

a „három szoba, három gyerek, négy kerék”.

2000-ben, egy új évezred küszöbén hangzott el a "3 gyerek, 3 szoba, 4 kerék" Forrás: MTI/Kovács Attila

A millennium évében mondott értékelőben a miniszterelnök a rendszerváltás utolsó évének nevezte 1999-et, emellett az ország polgárainak sikereiről beszélt, név szerint említve olyan embereket, akik szakmájukban eredményesek voltak.

2001 - Addig a legsikeresebb év

Következő beszédében Orbán Viktor az előző évet a rendszerváltás utáni időszak legsikeresebb esztendejének nevezte. Emellett arról is beszélt, hogy „szeretnénk hétköznapjainkat az örökléthez igazítani”. Beszédében hosszan idézte a múltat a miniszterelnök, akinek hasonlatában Magyarország mint „viharvert, megtépázott, roskatag és korhadt, eresztékeiben meglazult, sodródó hajó” bukdácsolt a hullámokon.

2002 - A haza olyan, mint egy nagy család

A választás évében Orbán Viktor

2001-et az áttörés évének nevezte,

és az előző négy évben elért eredményeket sorolta fel. Talán csak véletlen, de ez volt a legrövidebb beszéde, mindössze 2935 szóból állt.

Orbán 2002-ben már a választásról beszélt Forrás: MTI/Soós Lajos

Kiemelte: „A haza olyan, mint egy nagy család”. A következő ciklus végéig többek között teljes foglalkoztatottságot, négy új Duna-hidat, az egyéni számlás nyugdíjrendszer bevezetését és az átlagkeresetek megduplázását ígérte. Végül azzal zárt: "Jöjjenek el szavazni, mert egy vasárnap délelőtt megér négy évet."

2003 - Uniós csatlakozás és iraki háború

Orbán Viktor ekkor értékelte először ellenzékből az előző évet, és ez meg is határozta a mondanivalóját, amelynek fő üzenete a Medgyessy-kormányról az volt: „a kormánynak rombolási kényszere van, mindenre ráront, ami 1998 és 2002 között jött létre”.

2003-ban tartott először ellenzékből évértékelőt Orbán Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán a „sok ellenérv" dacára az uniós tagság mellett foglalt állást, viszont bírálta a kormányt, amiért rossz feltételeket harcolt ki a csatlakozási tárgyalásokon. Kritizálta a kormányt az iraki szerepvállalás miatt is, mert szerinte

"a magyar emberek elsöprő többsége békét akar".

2004 - A Medgyessy-kormány visszaélt a választók bizalmával

Az évértékelőt a felújítás alatt álló Vigadó helyett az ELTE lágymányosi épületében tartották a József Attilától kölcsönzött „Rendezni végre közös dolgainkat” mottóval.

Orbán 2004-ben: Szorongás és bizonytalanság uralkodik Forrás: MTI/Soós Lajos

Orbán Viktor a kormány gazdaságpolitikáját kritizálva megállapította: a családok zsugorodásának éve volt az előző esztendő, az országban pedig bizonytalanság és szorongás uralkodik. Ezt arra vezette vissza, hogy a 2002-ben megválasztott Medgyessy-kormány visszaélt a szavazók bizalmával, hiszen mindent pontosan fordítva tettek, mint ahogy azt ígérték.

2005 - Először a rezsicsökkentésről

Ismét kisebbek lettünk, 2004 a ráfizetés éve volt – állapította meg egy évvel később Orbán. Az ország elvesztette a hitét és önbecsülését az elmúlt három évben. Már akkor is magasnak találta a rezsiköltségeket, és arról beszélt: nagyon drága a távfűtés, ezért

a kormánynak kompenzálnia kellene a díjakat.

Kritizálta a magas államadósságot, a kórházak privatizálásának szándékát, a családi adórendszer hiányát és a magas gyógyszerárakat is.

Rendhagyó volt a 2005-ös évértékelő beszéd Forrás: MTI/Oláh Tibor

A 2005-ös országértékelés ismét új helyszínen, a Körcsarnokban volt, és új koreográfiát is kapott, hiszen a beszédet országértékelő beszélgetések előzték meg négy vidéki városban és Budapesten. Ezeken a közvetlen stílusú találkozókon Orbán Viktor nem színpadon, hanem az emberek között beszélt, és mindenhol arra kérte őket, segítsék ötletekkel, témákkal: miről beszéljen majd az évértékelőn.

2006 - Gyurcsány luxuskormányzása

Ebben az évben ismét új volt a helyszín: a SYMA-csarnok. Orbán Viktor szembeállította saját kormányzását a szocialista kormányokkal.

Orbán Viktor 2006-os évértékelője a SYMA Rendezvénycsarnokban Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Emlékeztetett arra, hogy a Fidesz idején épült a Nemzeti Színház, a Budapest Sportaréna, a párkányi Duna-híd, és elindult a Széchenyi-terv. Ezzel szemben – folytatta – az MSZP–SZDSZ-kormány „luxuskormány, amely csak a saját körének teremt kiváltságokat".

2007 - Egy az ország, egy a zászló

Az évértékelő alapvetően a 2006 őszén nyilvánosságra került őszödi beszéd és a hazugság témája köré épült, ekkor hirdette meg Orbán Viktor az

"egy az ország, egy a zászló" jelszót,

és használta először az "új többség" kifejezést, amely létrejött a Gyurcsány-kormánnyal szemben.

Őszöd árnyékában zajlott a 2007-es évértékelő Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Millenárison azt hangoztatta, hogy "három dúsgazdag milliárdos vitte csődbe" az országot, de elárulta, mikorra állítható újra növekedési pályára. „Hogy visszajuthassunk oda, ahol 2002-ben voltunk, átlagosan jó kormányzás mellett 16 év szükséges. Kiemelkedően sikeres kormányzás esetén pedig 12 év kell.”

2008 - Szociális népszavazás: a jövő igennel kezdődött

Az évértékelő a márciusra kiírt, a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörléséről szóló népszavazás kampánybeszéde volt, "a jövő igennel kezdődik" szlogennel. Az ismét a SYMA-csarnokban tartott évértékelőn Orbán azt is kifejtette: „a szabadság mindig többre képes, mint a diktatúra".

A 2008-as évértékelő a közelgő népszavazásról szólt Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Fidesz elnöke azt mondta, a referendum egy új korszak nyitánya lesz. Jóslatai bejöttek, mivel a március 9-i népszavazás valóban egy új korszak kezdete lett. A referendumon többségbe kerültek az igenek, majd az SZDSZ kilépett az MSZP-vel kötött koalícióból, ezzel pedig végleg elindult a megszűnés felé vezető úton.

2009 - Új irány

A következő beszéd már az európai parlamenti választás jegyében telt a Millenárison.

„Új irány, Magyarország, új irány, magyarok”

– hirdetett új jelszót Orbán Viktor, aki a megszokottól eltérően beszéde végén ezzel, és nem a tőle megszokott „Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok" felkiáltással búcsúzott.

Orbán: Eszem ágában sincs feladni Forrás: MTI/Kovács Attila

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy esze ágában sincs feladni, mert sem ő, sem a Fidesz nem végezte el a 20 évvel ezelőtt megkezdett munkát, a polgári Magyarország felépítését.

2010 - Egymillió új munkahely

A beszéd már a kormányzásról szólt, mivel ekkor már a Fidesz győzelme nem, csak annak aránya volt kérdéses. Orbán az ország gazdaságának talpra állítását, 10 év alatt egymillió új munkahelyet és erős közbiztonságot ígért. MIndkét ígéret megvalósult, az egymillió új munkahelynek 2020-ra kell meglennie, de már nagyon közel vagyunk hozzá.

Már a győzelemre készült 2010-es beszédében Orbán Forrás: Origo

Azt ígérte, lesz elszámoltatás, de nem a bosszú kormánya jön. Arra a szocialisták által gyakran feltett kérdésre, hogy miért van szükség elszámoltatásra, azt mondta, mindig Pistike „jut az eszébe", „aki megkérdezi a tanárnőt: tanárnő, miért kell nekem dolgozatot írni? Azért, mert

ha pofára osztályozok, nagyon rosszul jársz”.

2011 - Összefogás, megújulás, elrugaszkodás, emelkedés, gyarapodás

A következő értékelést már újból miniszterelnökként tartotta meg Orbán Viktor a Millenárison. Itt ismertette a második Orbán-kormány tervét: 2010 az összefogás éve volt, 2011 a megújulás, 2012 az elrugaszkodás, 2013 az emelkedés, 2014 pedig a gyarapodás éve lesz.

Újra kormányfőként 2011-ben Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Beszélt az ország átszervezéséről és az alkotmányozásról is. Az alaptörvénynek szerinte a magyar szellem megnyilatkozásának kell lennie, amely elhatárolódik a magyarságot megnyomorító korszaktól, és szilárd, végleges alapot teremt.

2012 - Európai alkohol

Orbán Viktor arról beszélt, hogy három problémája volt az országnak: az adósságcsapda, amelybe a szocialista kormányok lökték, a munka elveszett becsülete, valamint a tartalékok hiánya, a napról napra élés. Bírálta az európai politikát is, mert szerinte

„Európa lassan olyan lesz, mint az alkohol:

nagy célokra inspirál, és megakadályozza, hogy elérjük azokat”.

2012-ben bírálta az európai politikát is Orbán Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Orbán Viktor szóba hozott egy titokzatos erőt is. „Bennünk magyarokban működik egy fantasztikus hajtóerő" – mondta. Szerinte bántja az igazságérzetünket, hogy jobbat érdemelnénk, ha azt nézzük, hogy mennyit dolgozunk. „Rosszabbul élünk, és kevesebb megbecsülést kapunk, mint amennyit megérdemlünk."

2013 - Népesség, életszínvonal

A miniszterelnök jó hírrel szolgált a sikerek és a népesedés kapcsolatát illetően: "A kisbabáknak kedvük támadt megszületni." Elárulta azt a tervét is, hogy „A magyarok integrációjával világnemzetet építünk, az életszínvonal meghaladja majd az európai átlagot".

"A kisbabáknak kedvük támadt megszületni" Fotó: Mudra László - Origo

2014 - Holnap indulunk

„Négy éve nem csupán arra vállalkoztunk, hogy jó gazdasági híreket állítsunk elő.

A hajdani Kaiser világa még várat magára,

mely szerint minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyok elégedve” – mondta a miniszterelnök 2014. február 16-án.

A 2014-es évértékelő már a választási kampány hangulatában zajlott Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A miniszterelnöki évértékelő már a kampány jegyében zajlott, így arról is beszélt, hogy sok csatát megnyerta kormányt, de a háborút még nem, mert a sok eredmény ellenére hol vagyunk még a biztonságos, kényelmes élettől. „Fújjátok meg a kürtöket, és nyergeljetek, mert holnap indulunk!” – adta ki a jelszót.

2015 - Fogjuk meg a munka végét

Orbán Viktor szerint álom volt, hogy azt képzelték, nyugodtabb évek jönnek. Folyamatos, kíméletlen támadások állandó, negatív kampány alatt áll a kormány – mondta. Így jöttek vissza a szocialisták – hangsúlyozta a kormányfő. Még a végén az lesz, mondta, hogy a milliárdosok beszélnek urizálásról, és azok fognak felelősségről papolni, akik behozták a devizahiteleket.

Fogjuk meg a munka végét, ne finnyáskodjunk

– mondta Orbán.

Nehéz belpolitikai helyzetben beszélt 2015-ben a miniszterelnök Fotó: Bielik István - Origo

2016 - Itt nem lesznek bevándorlónegyedek

Mi nem fogunk bűnözést, antiszemitizmust és homofóbiát importálni, itt nem lesznek törvényen kívüli bevándorlónegyedek, nem fognak bandák vadászni a feleségeinkre és lányainkra, még a kísérleteket is megakadályozzuk és megtoroljuk – mondta Orbán Viktor évértékelő beszédében.

A migráció volt a középpontban a tavalyi beszédben Fotó: Szabó Gábor - Origo

Szerinte a magyar kormánynak ezért a különvéleményéért cenzúrával, zsarolással és fenyegetéssel kell szembenéznie, példaként azt említette, hogy a magyar igazságügyi miniszter könyvét begyűjtötték a belga könyvesboltokból, illetve az uniós államok vezetői pénzügyi megtorlást ígérnek Magyarországnak, ha nem vállalja a kvóta szerinti menekültbefogadást.

2017 – A fellázadt világ

Két évvel ezelőtti évértékelő beszédében a miniszterelnök a liberális-globalista világrend megroppanásáról beszélt, különösen az amerikai elnökválasztás és a brexit kapcsán.

A migrációs válságra rátérve Orbán Viktor azt mondta:

Orbán Viktor 2017 - "Semmi nem olyan sikeres, mint a siker."Fotó: Mudra László - Origo

Magyarország helyzetéről beszélve a miniszterelnök a gazdasági növekedés és a megteremtett 700 ezer új munkahely, valamint a rezsicsökkentés kapcsán kimondta, hogy

A miniszterelnök évértékelőjében az ország előtt álló feladatokat, illetve az ellene irányuló támadási lehetőségeket öt pontba szedte:

Kiemelte azt, hogy a nemzetközi szervezetek megpróbálják befolyásolni a belpolitikai helyzetet, ennek kapcsán beszélt Soros György országhatárokon átnyúló hálózatáról, valamint az álcivilek migrációt támogató tevékenységéről.

Összegzésként azt mondta:

Visszatértünk tehát a kiindulóponthoz;

2018 - Magyarország az első

Magyarország mára jócskán felértékelődött, „hírünk, ismertségünk, befolyásunk nagyobb, mint azt az ország mérete vagy a gazdasági súlyunk indokolná” - mondta Orbán Viktor miniszterelnök huszadik évértékelő beszédében.

Orbán Viktor 2018-as országértékelő beszédében kijelentette, a kormánypártok számára Magyarország az első Forrás: Origo

Nagyon sokan voltak a Várkert Bazárban, köztük rengeteg fiatal. Orbán Viktor azt mondta, hogy

Magyarországon „süllyesztőbe került az euróblabla, a liberális szépelgés, a korrekt semmitmondás”.

Kijelentette, az ellenzékkel szemben a kormánypártoknak Magyarország az első. Az elmúlt 8 év jól sikerült, a szájkosarat visszaküldtük Brüsszelnek, a pórázt meg az IMF-nek. Magyarország egyre erősebb jogi fegyvereket vet be és közösen fogunk küzdeni, hogy Soros és az ENSZ tervét megakadályozzuk – mondta a miniszterelnök

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről