Február 15-ig lehet utoljára nyelvvizsga nélkül egyetemre jelentkezni

Pont Ott Parti, nyilvánosságra hozták a felsőoktatási ponthatárokat, 2018, GALÉRIA
Vágólapra másolva!
Péntekig lehet jelentkezni a szeptemberben induló egyetemi és főiskolai szakokra, ráadásul ez az utolsó év, hogy nyelvvizsga nélkül is be lehet adni a jelentkezést. 2020-tól ugyanis már kötelező lesz legalább egy középfokú nyelvvizsga a felvételihez, ezért érdemes megfontolni a jelentkezést nemcsak a most érettségizőknek, hanem azoknak is, akik esetleg munka mellett szeretnék továbbképezni magukat, esetleg karrierváltáson gondolkodnak.
Vágólapra másolva!

Nincs és nem is várható semmilyen változás a 2014-ben kihirdetett rendelkezésekben, tehát

2020-tól csak az jelentkezhet a felsőoktatásba, akinek már van legalább B2 szintű, általános, komplex (azaz írásbeli és szóbeli) nyelvvizsgája

vagy be tud mutatni egy azzal egyenértékű okiratot – írta a Magyar Nemzet, miután tévesen olyan hírek jelentek meg, hogy a kormány elhalasztja a kötelező a nyelvvizsga bevezetését.

2020-tól csak az jelentkezhet a felsőoktatásba, akinek van nyelvvizsgája Forrás: 123rf

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte, hogy a tervekben nincs változás,

a szabály alól csak a művészeti területek jelentenek majd kivételt.

Így azoknak, akik például a népszerű és kiemelkedően jó elhelyezkedési lehetőségeket biztosítós műszaki vagy informatikai területeken szeretnének továbbtanulni, mindenképpen szükségük lesz jövőre a nyelvvizsgára. Az utóbbi években a felsőoktatásba jelentkezőknek mindössze 45 százaléka rendelkezett nyelvvizsgával, azaz várhatóan sokaknak jelent majd nehézséget a szigorítás.

Február 15-éig, péntekig azonban még nyelvvizsga nélkül is lehet jelentkezni a felsőoktatásba,

ezért nem csak a középiskolásoknak érdemes átnézni az elérhető szakok listáját.

Február 15-éig, péntekig még nyelvvizsga nélkül is lehet jelentkezni a felsőoktatásba Forrás: Thinkstock

Vannak olyan egyetemek, ahol kifejezetten magas a másoddiplomás hallgatók aránya, ilyen például a Budapesthez közeli Dunaújvárosi Egyetem. A DUE éppen azért vált népszerűvé a dolgozók körében, mert könnyen összeegyeztethető órarenddel azokra is gondolt, akik munka mellett szeretnének tanulni, ha pedig valaki messzebbről jelentkezik és járna be az egyetemre, kollégiumi elhelyezésre is van lehetősége.

Egyre népszerűbbek az egyetem duális képzései is, amelyek gyakorlatorientált, kifejezetten az ipari igényeknek megfelelő oktatást biztosítanak.

Az egyetem a duális képzések során olyan partnercégekkel dolgozik együtt, amelyek részt vesznek az oktatásban és gyakorlati helyet is biztosítanak a hallgatóknak. Így a hagyományos képzéssel párhuzamosan az adott cég profiljába illeszkedő tárgyakat is lehet tanulni, hogy még piacképesebb diplomához jussanak a végzősök. Talán épp ez az oka annak, hogy a DUE-n végzett pályakezdők első munkabére átlagosan 25 százalékkal magasabb, mint más egyetem végzős hallgatóié.

A Dunaújvárosi Egyetemre az elmúlt évekhez képest többen kerülhetnek be a 2019-es felvételi eljárásban Fotó: Mudra László - Origo

Az egyetem hét alapszakon indít duális képzést:

  • anyagmérnöki,
  • gazdálkodási és menedzsment,
  • gazdaságinformatikus,
  • gépészmérnöki,
  • mérnökinformatikus,
  • műszaki menedzser
  • és műszaki szakoktató szakokon.

A Dunaújvárosi Egyetemre az elmúlt évekhez képest többen kerülhetnek be a 2019-es felvételi eljárásban, ami azt jelenti, hogy a minimum ponthatárok teljesítésével biztosan be lehet jutni az egyetemre. De az sem gond, ha valakinek nincs, vagy várhatóan nem lesz meg a diplomás képzéshez szükséges 280 pontja, hiszen kétéves felsőoktatási szakképzések közül is több indul, ahová már 240 ponttal be lehet kerülni.