Hollik: A magyar kormány magyarokat hozott haza Venezuelából

Vágólapra másolva!
Hollik István, kormányszóvivő, a KDNP országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a Venezuelából hazahozott magyarokról, valamint a falusi CSOK-ról.
Vágólapra másolva!

A kormányszóvivő beszélt azokról a Venezuelából érkezettekről, akiket Magyarország fogadott be. Elmondta, hogy az ott élő magyar diaszpóra tagjairól van szó. Jelenleg abban az országban nagy bajok vannak, gyakorlatilag nincs állam, polgárháborús helyzet alakult ki, így ezeknek az embereknek jelenleg az életük nincs biztonságban. Emiatt is döntött úgy a kormány korábban, hogy ezeket az embereket kimenekíti az országból, így 300 venezuelait hoztak haza. Hollik István szerint a balliberális média ezt a hírt szenzációként állította be, közben pedig úgy állították be ezt az egészet, mintha bevándorlókról lenne szó, így a kormány szembefordult volna önmagával.

A politikus szerint ezek a tudósítások magyar embereket migránsoztak le, ráadásul azt sem vették figyelembe, hogy a híradásoknak milyen hatásai lehetnek, hiszen még élnek Venezuelában magyarok, a cikkek pedig akár hatással lehetnek az ő biztonságukra is. Véleménye szerint azt kellett volna tenniük, hogy a megjelentetések előtt megkérdezik a magyar kormányt, amelyik válaszolt volna és így nem születtek meg volna ezek a cikkek. Az állampolgársági törvény tisztán fogalmaz, azaz vérségi alapon is meg lehet szerezni az állampolgárságot, lehet egyszerűsített honosítással is, aminek pont az a lényege, hogy nem kell állandó magyarországi lakcímmel rendelkezni. A Venezuelában élők közül mindkét lehetőséget kihasználták. Összességében el lehet mondani, hogy a magyar állam magyar állampolgárokat hozott haza, akik korábban Venezuelában éltek. Arra a kérdésre, hogy mi lesz a többiekkel, akik ott ragadtak Venezuelában, ahol jelenleg a határok is le vannak zárva, a kormányszóvivő azt felelte, a magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a magyar állampolgárokat megvédje.