Mindenki tudja, hogy a dohányzás halálosan veszélyes, de még mondunk ellene érveket

dohányzás füst cigaretta nikotin leszokás
Vágólapra másolva!
Káros az egészségre, a környeztere, drága, mégis rengetegen szívnak el naponta akár több dobozzal a cigarettából. Az Európai Unió országai között Magyarország az első helyen áll a tüdőrákos megbetegedések számát tekintően. 
Vágólapra másolva!

Aki eldob egy cigarettacsikket, köztisztasági szabálysértést követ el és akár 150 ezer forintos bírságot is kaphat. Csak egyetlen indok arra, hogy miért ne dohányozzunk. Vagy, ha mégis, akkor keressünk az utcán egy kukát.

A következő talán ennél is meggyőzőbb:

A csik a második leggyakrabban eldobott műanyagszemét: ez azt jelenti, hogy évente 4,5 billió cigarettacsikket dobnak el a Földön.

Egy csikk pedig akár 1000 liter vizet is beszennyezhet, mivel a cellulóz-acetátból készül.

A szűrőknek évtizedekbe telik, mire teljesen lebomlanak, és közben erősen szennyező anyagok szabadulnak fel. Ráadásul a dohányterületek miatt az erdőket is irtják.

Forrás: pexels.com

Február 4-e vagyis a mai egyébként a Rákellenes Világnap. Magyarországon a tüdőrák az egyik legveszélyesebb daganat. Kialakulásáért elsősorban a dohányzás a felelős, és a passzív dohányosok is veszélyben vannak, tehát gyakorlatilag bárki akinek a környezetében cigarettáznak.

A legveszélyeztetettebbek az 50 év felettiek.

Nekik évente kellene rendszeres szűrővizsgálatokra járni, de ezt javasolják a 40 felettieknek is, akár dohányzik, akár nem. Évente egyszer ingyenesen is el lehet végeztetni tüdőszűrést.

Forrás: AFP

A tüdőrák egyébként a kezdeti stádiumában tünetmentes, azonban amikor a tünetek jelentkeznek, általában már késő, és nincs lehetőség műtéti beavatkozásra.

Éppen ezért olyan fontos, hogy ha aki állandóan köhög, vagy bármely légúti problémája van, az minél előbb menjen orvoshoz, aki beutalhatja a beteget tüdőgondozóba.

De azok sincsenek biztonságban, akik már leszoktak a dohányzásról.

A tüdő ugyanis nem képes megtisztulni a belélegzett szennyezőanyagoktól, így azok is fokozottan veszélyeztetettek, akik régebben dohányoztak, de már évekkel ezelőtt leszoktak.