Közel 110 millió forinttal támogatta az MNB a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatot

Udvarhelyi Beatrix fül-, orr-, gégész szakorvos Moldvából érkezett gyerekeket vizsgál a gyimesbükki római katolikus plébánia vendégházában kialakított ideiglenes rendelőben 2017. május 18-án. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvosai évente kétszer utaznak hagyományos vizsgálati körútjukra Erdélybe, ahol rászoruló gyermekek egészségügyi szűrését, vizsgálatát és kezelését végzik.
Vágólapra másolva!
Magyar Nemzeti Bank (MNB) a tavalyi évben közel 110 millió forint támogatást adott a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnak (NGYSZ), így segítve a munkájukat, és ezzel a hátrányos helyzetű gyerekeket.
Vágólapra másolva!

Az MNB minden évben pályázatot hirdet, amire azok a diákok jelentkezhetnek, akik már befejezték az általános iskola második osztályát, tanulmányi átlaguk 4,5 fölött van, és családjukban az egy főre jutó havi jövedelem nem több mint 46 000 forint.

Amennyiben a gyerek megőrzi a jó tanulmányi eredményét, úgy egészen a diploma megszerzéséig kaphatja az ösztöndíjat.

Akik nem érik el a 4,5-ös tanulmányi átlagot, egy előzetes jelzést követően kiesnek az ösztöndíjprogramból.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvosai évente kétszer utaznak hagyományos vizsgálati körútjukra Erdélybe Forrás: MTI/Veres Nándor

A bank és az NGYSZ tavalyi megállapodása értelmében a 11 évvel ezelőtt alapított ösztöndíjából 12 hónapon keresztül,

összesen 12 600 000 forinttal támogattak 30 hátrányos szociális helyzetű, jól tanuló gyereket.

Az MNB a szolgálat egészségügyi programját is támogatta 2018-ban, 15 millió forinttal segítette a Gyermekmentő Teréz körúti rendelőjébe és a fóti Lovasterápiás Központjába járó gyerekek terápiáját, fejlesztését, és

további 5 millió forinttal támogatta a magyarországi és határon túli gyerekek - a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által nem támogatott - kezeléseit és műtétjeit.

A jegybank ezen kívül 42 millió forintot adott az NGYSZ Teréz körúti központjában készülő fogorvosi és gyermeknőgyógyászati rendelő kialakítására, valamint a szervezet meglévő mobil fogászati buszának továbbfejlesztésére. További 7,5 millió forinttal segítette a mobil ultrahangkészülékek megvételét, amiket az NGYSZ gyermeknőgyógyászati rendelőjében, valamint nőgyógyászati szűrőkamionjában helyeznek el.

Az MNB a fóti Lovasterápiás és Oktató Központban kialakításra kerülő mozgáselemző rendszert is támogatta 21 millió forinttal, és 6 millió forintot adott a tavalyi Városligeti Gyermeknap kulturális programjának megvalósítására is.