Márki-Zay felesége súlyos büntetőügybe keveredett

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely
Márki-Zay Péter, a sánta kutya
Vágólapra másolva!
Tanúként hallgatták ki Márki-Zay Péter, hódmezővásárhelyi polgármester feleségét, az otthonszülés hazai élharcosaként tevékenykedő, Vincze Feliciát egy csecsemő halála miatt indított büntetőügyben a Budapesti Törvényszéken. Számolt be erről a 24.hu. A gyerek szülei azért kerültek a vádlottak padjára, mivel a vádirat szerint csecsemőkorú gyerekük, L. Endre azért halt meg öt évvel ezelőtt, mert a szülők nem adták be neki a véralvadáshoz szükséges, kötelezően előírt K-vitamint, és amikor agyvérzés miatt rosszul lett, nem hívtak hozzá orvost. Márki-Zayné Vincze Felicia vezette le a gyerek halálával végződő szülést, aki szintén elmulasztotta a protokoll szerint kötelező K1 vitamin beadását, erről kérdezte a bíróság. A Te Szülésed Kft-t vezető bába korábban is botrányba keveredett, amikor 2015-ben, egy szintén otthon levezett szülést követően nem sírt fel és meghalt egy másik baba, a kiérkező mentők sem tudtak segíteni rajta.
Vágólapra másolva!

Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester feleségét, Vincze Feliciát azért hallgatták meg tanúként, mert otthonszüléses bábaként, dúlaként tevékenykedik és maga vezetett le egy, a gyerek halálával végződő szülést egy gyakornokkal együtt.

A bába és segítője elmulasztották protokoll szerint szükséges, szintetikus K1-vitaminból, az ún. fitomenadionból az első adagot beadni a babának.

Márki-Zay Péter Forrás: Origo

A polgármester felesége a bíróság kérdésére elmondta, hogy csak akkor szokott K-vitamint adni, ha a szülő kéri. Állítása szerint felvilágosította a gyermek szüleit, hogy legkésőbb öt napon belül adjanak a babának K-vitamint, és ez szerepelt a születés után átadott dokumentációban is,

a szülők azonban nem emlékeztek ennek a tájékoztatásnak a megtörténtére.

A bíró szerette volna látni Márki-Zayné Vincze Felicia cégének szerződését a szülőkkel, azonban a bába azt állította, hogy az már nincs meg.

Amikor az ügyész azt firtatta, hogy ismerik-e a K-vitamin profilaxisra vonatkozó irányelveket, Márki-Zayné azt felelte, hogy azok nem jogszabályok.

Erre az ügyész azzal reagált, hogy az irányelvek valóban nem törvények, de az egészségügyi törvény szerint kötelező őket betartani, vagyis kvázi jogszabályként működnek.

A tárgyalásra beidézték, a gyermek háziorvosát, akit egy másik gyermek halála miatt már korábban két év börtönre ítélték, egy évre felfüggesztve.

Mile Gabriella, most azt állította, hogy ő beadta a gyermeknek a K-vitamint. Ez azért érdekes, mert korábban azt mondta, hogy nem adta be neki a K-vitamint. Az orvos semmilyen dokumentummal nem tudta alátámasztani a vallomását, csak a babakönyvet emlegette, amelybe állítása szerint bevezette a K-vitamin profilaxist.

Az ügyész megkérdezte az orvost, hogyan adta be a K-vitamint, mire ő azt felelte, nem emlékszik. Az ügyész kérte, hogy akkor mutassa meg hogyan szokta beadni. Mire a doktornő azt mondta, hogy nem szokta beadni.

Márki-Zay felesége a hazai otthonszülés élharcosa

A hódmezővásárhelyi polgármester felesége az magyarországi otthonszülés élharcosa, a Te Szülésed Kft. vezetője,

amely cégnek a vezetését a bába, a férjétől, Márki-Zay Pétertől vette át.

A cég elsőként szerezte meg az engedélyt az otthonszülések levezetésére 2011-ben. A cég, a honlapja beszámolója szerint évről évre egyre több otthonszülést bonyolított le 2012-ben még csak 24-et, 2017-ben már 68-at.

Érdekes, hogy a honlap szerint a polgármester feleségének cége 2019. márciusától befejezi tevékenységét.

Márki Zayné otthonszülős cégének honlapja Forrás: ateszulesed.hu

írja a polgármester felesége.

A bezárásnak vélhetően köze van a férje politikai karrierjéhez, illetve a cég körüli mostani és korábbi botrányokhoz.

Egy másik haláleset miatt is országos botrányba keveredett Márki-Zay Péter felesége

A botrányok azonban nem kerülték el a polgármester feleségének - és akkoriban még Márki-Zay Péter - vállalkozását, mivel

már 2015-ben országos hír lett abból, hogy egy baba, a Márki-Zayné által levezetett szülést követően meghalt.

Február 18-án reggel Vincze Felicia bába hódmezővásárhelyi otthonába, amikor megérkezett a kismama, már kitolási szakaszban volt. Előtte két órával jelentkeztek az első fájások, három óra alatt lezajlott minden. Hallgatták végig a szívhangot, ami jó volt. Az anya magzatmozgást is érzett. Megszületésekor azonban a baba nem vett levegőt. Valószínűleg olyan rendellenessége volt, ami összeegyeztethetetlen a méhen kívüli élettel. A bába és társa próbálták az újraélesztést, azonnal riasztották a mentőket, de már ők sem tudtak segíteni - számolt be az esetről akkoriban a Vásárhelyi Hírek.

Az ügy országos felhördülést váltott ki, és felerősítette azokat a hangokat, mely szerint az otthonszülés számos többlet veszélyforrást hordoz magában.

Az esetről a TV2 hírműsora a Tények is beszámolt.

Íme a 2015-ös felvétel:

Az eset kapcsán Hernádi Gyula Csongrád megyei szülész szakorvos is nyilatkozott a Délmagyarországnak és elmondta:

A szakember hozzátette: