Tizenhárom éve halt meg 42 katona Hejcén

Vágólapra másolva!
A szlovák légierő csapatszállító repülője 2006 januárjában zuhant le a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejcén. A szerencsétlenségben 42 katona meghalt. Ma a helyi emlékműnél megemlékeztek az áldozatokról.
Vágólapra másolva!

Peter Gajdos szlovák védelmi miniszter a Hejce központjában lévő emlékműnél, az áldozatok családtagjai, a katonatársak, a mentésben részt vevők és a helybéliek előtt azt mondta, hogy

a szlovák védelmi erők újkori történelmének legnagyobb katasztrófája volt a szlovák légierő csapatszállító repülőjének 2006. január 19-ei lezuhanása.

A katasztrófa mindörökre megváltoztatta negyvenkét család sorsát, és mélyen beleivódott az emlékezetbe.

Forrás: MTI/Vajda János

Benkő Tibor magyar honvédelmi miniszter arról beszélt, hogy az áldozatok halálával pótolhatatlan űr maradt a szívekben, mindig hiányozni fognak, a magyar honvédség sem felejti el őket.

A település fölötti Borsó-hegyre zuhant le 2006. január 19-én a szlovák légierő csapatszállító repülőgépe, a koszovói békemisszióból Szlovákiába tartó AN 24-es gép.

A fedélzetén utazó 43 békefenntartó katona közül csak egy élte túl a balesetet, Martin Farkas, aki idén is ott volt a megemlékezésen.