Kisteherautónyi hangfelvételt foglaltak le Portik Tamástól

Portik Tamás és Joseph Rohác másodfok
Vágólapra másolva!
Hetekkel ezelőtt foglalt le több százórányi hangfelvételt a rendőrség a kilencvenes évek alvilágának egyik vezetőjeként számon tartott Portik Tamástól, aki régóta készülhetett arra az esetre, ha börtönbe kerülne. Valószínűleg alkut kötött, ezért adta át a felvételeket a hatóságoknak. 
Vágólapra másolva!

A PestiSrácok.hu információi szerint a 90-es évek elejétől a letartóztatásáig sok beszélgetést rögzített Portik, ezek vágatlanok. Több alvilági üzletnél kapcsolta be a hangfelvevőt. Üzlettársai mellett a közélet több szereplőjének a hangját is rögzítette.

Ezek között van olyan, amelyen a Fenyő-gyilkosság megrendelésével meggyanúsított Gyárfás Tamással beszélget.

A portál szerint ez a bűnügyi szenzázió ahhoz vezethet, hogy végre pont kerülhet a szervezett bűnözés korábbi, tisztázatlan ügyeinek végére.

Így kezdődött

2018. április 17-én derült ki, amiről sokan már majdnem húsz éve beszélnek, hogy

Gyárfás Tamás ölethette meg Fenyő János médiavállalkozót 1998. február 11-én, a Margit körút és a Margit utca sarkán.

Ezen a napon őrizetbe is vették Gyárfást a felbujtás gyanújával.

Ügyvédje, Bánáti János akkor azt írta a honlapján, védence a kihallgatásán tagadta, hogy arra utasította volna Portik Tamást, ölesse meg ellenfelét, Fenyőt, amire egyébként volt indítéka, ahogy megírtuk kettejük viharos történetét. Az egykori baloldali médiavállalkozót egy hangfelvétel alapján bilincselték meg. Azóta sok minden történt az ügyben. Többek között az, hogy Gyárfás Tamás nyáron könnyedén letette a 200 milliós óvadékot a szabadságáért cserébe. December elején pedig

új információk birtokába jutott a 90-es évek maffiaügyeiben nyomozó Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) és az őket segítő Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ).

Portik Tamás a bíróság előtt Fotó: Hirling Bálint - Origo

"Portik Tamás évtizedekkel korábbi üzlettársa, D. I. A. és a vele kapcsolatban álló, az Energol-vezérhez ugyancsak köthető személyek tavaly nyár végén – a 2017-ben megkezdett zsarolási kísérlet folytatásaként –

e-mailben, német álnéven bejelentkezve többször is megkeresték a Fenyő-ügyben felbujtással gyanúsított Gyárfás Tamás ügyvédjét, Bánáti Jánost, hogy rendelkeznek a Gyárfás-Portik hangfelvételek vágatlan verziójával.

Egyértelművé tették, ezért pénzt kérnek, de pontos összeget nem mondtak, csupán azt közölték, hogy ők csak „tárolási díjra" tartanak igényt, de azt Gyárfás határozza meg" - olvasható a portálon, amelyen egy nyomozásra rálátó forrásra hivatkoznak.

Az informátor szerint a zsarolók arra is utaltak, hogy ők állnak a korábbi, a Fenyő-ügyet kirobbantó 2017-es megkeresések mögött. Ennek bizonyítása érdekében a rendőrségnél lévő hanganyag jobb változatát is elküldték az ügyvédnek.

Ilyen jó felvételt még nem hallottak a rendőrök, ők csak azt foglalták le, amit Gyárfás Tamás átadott nekik.

Gyárfás Tamás mellett Bánáti János áll az újságírók előtt Fotó: Polyák Attila - Origo

Ezért zárhatták ki Bánáti Jánost

"A levélváltás később tisztázatlan okokból megszakadt és a leszámolásos ügyekre rálátó informátorunk szerint az NNI és az NVSZ csak hónapokkal később szerzett tudomást az újabb zsarolási kísérletről. Ezután a hatóságok 2018. december 6-án D. I. A.-nál és további hat helyen házkutatást tartottak. Ők voltak azok, akik tudtak a felvételekről, illetve a Gyárfással szemben megfogalmazott követelésekről – emelte ki forrásunk, hozzátéve, hogy egyesek a felvételek 'rendszerezésében' is részt vettek.

Értesüléseink szerint a lakásokon és ingatlanokon kívül még egy temető közelében is kutakodtak a rendőrök

és végül egy kisteherautónyi adathordozót foglaltak le ezeken a helyszíneken" - írta meg a portál.

Gyárfás Tamás érkezik tavaly áprilisi tárgyalására Fotó: Polyák Attila - Origo

Bánáti Jánost emiatt a hangfelvétel miatt zárhatták ki a Fenyő-gyilkosságból.

Az ügyvéd a neki küldött hanganyagot ugyanis azonnal átadta Gyárfás Tamásnak, a rendőrségnek viszont csak felszólításra nyújtotta át, miután átnézték a levelezését. A miliárdos, egykori baloldali médiavállalkozó viszont az elfogása óta hallgat erről a jobb minőségű felvételről. Tehát nem Gyárfástól tudták meg a nyomozók, hogy létezik. Valószínűleg egy alkunak köszönhetően sikerült az újabb bizonyítékokat lefoglalni és nem csak a Fenyő-gyilkosságról.