Halálos az idei influenzajárvány

háziorvosi rendelő, beteg, gyógyszer
Nyíregyháza, 2014. február 11. Terdik M. Gergely gyerekgyógyász megvizsgál egy lányt Nyíregyházán, egy háziorvosi rendelőben 2014. február 11-én. Budapesten és 14 megyében nőtt az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma. Magyarországon hetente 10-15 százalékkal nő a megbetegedések száma. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Eddig közel negyvenen haltak bele az influenza járványba a szomszédos országokban, és a betegség tovább terjed. Magyarországon kétszerannyian betegednek meg, mint a korábbi hetekben. 
Vágólapra másolva!

Az m1 aktuális csatornán Müller Cecília megbízott országos tiszti főorvos elmondta, hogy gyerekek között azért terjed jobban a járvány, mert zárt közösségben vannak egész nap és a higiéniás szabályokat sem tartják be annyira, mint a felnőttek. Eddig 19 óvodából és bölcsődéből jelentették, hogy járvány van. Müller Cecília azt is hozzátette, hogy az influenza már az egész országot érinti.

Kétszer több a beteg

Az ÁNTSZ közleménye szerint január 14-20.-a között kétszer annyi beteg ment orvoshoz influenzával, mint az azt megelőző héten. A 100 ezer lakosra jutó orvoshoz forduló beteg száma

Fejér megyében volt, ott több mint hatszázan betegedtek meg. Utána Borsod-Abaúj-Zemplén (554) és Tolna (532) megyében volt a legmagasabb a influenzások száma.,

- mondta el az Orgiónak Jelinek Benjamin Gábor háziorvos.

A szakember azt is hozzátette, hogy

nem elég, ha alkalmanként vagy kúraszerűen beszedünk egy-két vitamint: a legjobb megelőzés, ha beoltatjuk magunkat.

Az oltás hatása folyamatosan épül fel, és két hét a maximális védettség kialakulása. Éppen ezért jobb, ha nem halogatjuk a védőoltás beadatását. A háziorvos szerint most még a járvány elején vagyunk, valószínűleg nőni fog a megbetegedettek száma.

A kép csak illusztráció. Forrás: --

Az ÁNTSZ közleménye szerint a beteg gyerekek száma is nőtt: Nógrád megyében az orvoshoz fordulók 70%-a, míg Csongrád és Heves megyékben több mint a fele volt 15 éven aluli. De a fiatal felnőtteket sem kíméli a betegség.

Az aktív, tehát a dolgozó generáció 20 és 50 év közöttiek érintettek, de leginkább a fiatalabbak, 20-30 évesek - folytatja Jelinek Benjámin Gábor.

Valószínűleg a közösségben, ahol dolgoznak sokkal gyorsabban terjed a betegség, mint az otthon lévő generációnál, de nemcsak a saját gyógyulásunk érdekében fontos, hogy komolyan vegyük az influenzát.

A szakember azt is hozzáteszi, hogy sokszor nem is vagyunk vele tisztában, hogy fertőzünk, amikor még csak lappang bennünk a betegség. Ráadásul előbb meggyógyulunk, ha pihenünk pár napot.

Ha már betegek vagyunk

A háziorvos azt is elmondja, hogy az influenza egy vírusos megbetegedés, amire nem szabad antibiotikumot szedni, mert nem hat rá. A láz, rossz közérzet és izomfájdalom az influenza tipikus tünetei, amelyeket mi magunk is kezelhetünk, de gyógyszert magunktól ne szedjünk be és mindenképpen forduljunk orvoshoz.

Náluk még inkább fenn áll a veszélye a szövődmények kialakulásának. Az lehet tüdőgyulladás, ami időseknél végzetes is lehet, de lehet arcüreggyulladás, középfülgyulladás is - teszi hozzá az orvos.

Romániában eddig 34-en haltak bele az influenzába.

A betegek nagy része krónikus beteg volt, és egyikük sem kapott védőoltást. Közülük volt egy 11 hónapos kisbaba is.

Ukrajnában, Nagyszőlősön egy 41 éves férfi halt bele a betegségbe. Ő Magyarországon dolgozott, és már lázas volt, amikor hazaérkezett. Későn ment már orvoshoz, kétoldali tüdőgyulladással, az influenza súlyos szövődményével.