Vágólapra másolva!
Törölte Spiró György Csirkefej című drámájának ma esti bemutatóját Havasi János, a Párizsi Magyar Intézet igazgatója, mert a darab rendezője az előadás meghívólevelében Magyarországot gyalázó kommentárral „reklámozta” az előadást. A botrányos rendezői szöveg miatt, úgy tudjuk, több franciaországi magyar is felháborodását fejezte ki az Intézetnél és a magyar külügyminisztériumnál.
Vágólapra másolva!

Orbánisztánról, abszurd Magyarországról, a korrupció államáról, a butaság államvallásáról bocsátkozott kusza fejtegetésekbe Gerzsenyi Bea rendező abban a provokatív meghívólevélben, amelyet a Csirkefej bemutatójára küldött szét. Persze, ahogy az szokás, ez nem akadályozta meg abban, hogy az általa „korrupció államának” nevezett Magyarország által fenntartott Párizsi Magyar Intézet szolgáltatásait és pénzét vegye igénybe a politikai akcióhoz.

Havasi János igazgató úgy döntött, hogy a magyar adófizetők pénzéből fenntartott kulturális intézetben nincs helye egy egy ilyen ízléstelen politikai támadásnak. Az igazgató közleményében azt írja: a Párizsi Magyar Intézet fontos és értékes műnek tartja Spiró György Csirkefej című művét, amely a magyar kormány Publishing Hungary programjának keretében és anyagi támogatásával került a műsortervükbe. Azt is hozzáteszi, hogy a három hónapos próbafolyamat során a rendező, Gerzsenyi Bea minden szakmai kívánságát teljesítették. Emellett térítésmentes szállást is biztosítottak számára.

Egy nappal a Spiró-mű bemutatása előtt derült ki, hogy Gerzsenyi olyan provokatív meghívólevelet küldött ki, mely Magyarországhoz méltatlan, súlyosan sértő, valótlan megállapításokat tartalmaz. Ráadásul a rágalmazó közleményt az Intézet hivatalos programismertetőjének szövegkörnyezetében helyezte el, ami azt sugallja, hogy az Intézet maga egyetért ezzel.

A meghívólevél kiküldése után jó néhány felháborodott tiltakozás érkezett Párizsban élő magyaroktól az Intézethez és a külügyminisztériumhoz is.

– írta az igazgató, hozzátéve: „Inkorrekt lépésével Gerzsenyi Bea olyan helyzetbe manőverezte intézetünket, magát és társulatát, amelyben nem dönthettem másként, mint hogy a rendezővel megszakítottam a munkakapcsolatot, és a bemutatót töröltem az intézet programjából.”

Úgy tudjuk, a rendező és munkatársai estére tüntetést szerveznek a Párizsi Magyar Intézet elé.