Télen megduplázódnak a lakástüzek

Budapest, 2017. november 16. Lakástűz a IX. kerületben egy Vaskapu utcai társasház harmadik emeletén 2017. november 16-án. A tűzoltók öt lakót menekítettek ki az épületből. MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Vágólapra másolva!
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), advent első vasárnapja előtt külön felhívja a figyelmet az adventi koszorúk által okozott tüzekre.
Vágólapra másolva!

Évente átlagosan 6-7 ezer lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat, pedig ezek a tűzesetek könnyen megelőzhetőek lennének.

Naponta országszerte átlagosan tizenöt lakástűzhöz kell kivonulniuk a tűzoltóknak. Ez a szám télen a duplájára emelkedik, ilyenkor

naponta akár harminc lakásban lehet tűz.

Az OKF szerint ennek oka, hogy ilyenkor az emberek többet vannak otthon, többet főznek, fűteni kell és az ünnepi dekoráció is hozzájárul a lakástüzek számának emelkedéséhez.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A karácsonyfa és adventi koszorú okozta lakástüzek száma évről évre csökken, mégis minden évben előfordul akkora lakástűz, hogy lakhatatlanná válik egy-egy otthon.

Egy otthoni füstérzékelővel megelőzhetőek a nagyobb lakástüzek,

hiszen azok már a tűz kialakulásakor hangosan sípolnak.

Csak olyan adventi koszorút vásároljanak, amelyiken a gyertyák alatt tűzálló anyagból készült alátét van, így ha leégnek a gyertyák, akkor sem terjed át a tűz a meleg lakásban kiszáradt, jól égő koszorúra, onnan pedig az egész lakásra. Ha valaki maga készíti el az adventi koszorút, akkor vásároljon a gyertyák alá tűzálló alátétet.