Kásler Miklós: A tudomány emelte fel a magyar nemzetet

KISSNÉ BUDAI Rita Anna; BÓDIS József; KÁSLER Miklós
Budapest, 2018. november 30. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (k) átadja a rektori megbízás okiratait Kissné Budai Rita Annának, a Tomori Pál Főiskola főiskolai tanárának a rektori, egyetemi és főiskolai tanári kinevezések átadásán a Pesti Vigadó dísztermében 2018. november 30-án. Balról Bódis József oktatásért felelős államtitkár. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a rektori és egyetemi tanári megbízások átadóünnepségén azt mondta, a negyedik ipari forradalom zajlik, ami ezúttal a tudományokban érhető tetten. 
Vágólapra másolva!

Kásler Miklós – utalva a magyarság történetére – úgy fogalmazott: megmaradásunk záloga

a kultúra volt, amit generációk hosszú sora teremtett meg,

és az a tudomány, ami a magyar nemzetet felemelte a kultúrnemzetek közé.

Az önök elődei hozták létre az első nagy magyar orvosi iskolát, a műszaki tudományokat, tizenhét magyar származású Nobel-díjas van, zenénk meghódította a világot – sorolta a miniszter. Kitért arra, hogy a magyarság megmaradásában a szellemi javak mellett a fizikai képesség kifejlesztésének is szerepe volt.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere átadja a rektori megbízás okiratait Kissné Budai Rita Annának, a Tomori Pál Főiskola főiskolai tanárának Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A miniszter felhívta a megbízásokat átvevők figyelmét elődeik örökségére, akiknek nyomdokába lépnek. A feladatuk, hogy

ezt a tudásbázist és szellemi örökséget az utódoknak átadják,

és a legkorszerűbb módon tanítsák meg a felnövekvő generációt a legkorszerűbb tudományokra – mondta.

Kitért arra is, hogy a negyedik ipari forradalom korát éljük, nemcsak a világ, az ideológiák, az államformák változnak, hanem a tudományos körülmények is.

Ugyanakkor azt soha nem szabad feledni, hogy fundamentum nélkül a felépítmény mindig instabil – fogalmazott Kásler Miklós.