Az uniós tagállamok önállóságát csorbítaná a humanitárius vízum

ORBÁN Balázs
Budapest, 2018. november 28. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára felszólal a 2021-re tervezett országos népszavazásról tartott vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. november 28-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A humanitárius vízumot a tagállamok szuverenitásának csorbításával akarja elfogadtatni az Európai Unió – mondta Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Orbán Balázs szerint felháborító, hogy az Európai Parlament a vízumról szóló javaslatban arra hívja fel az Európai Bizottságot, fogadjon el egy olyan uniós rendeletet, amely a migrációs politika szabad alakításának döntési jogát kivonná a tagállamok hatásköréből, és az unió kezébe adná.

Orbán Balázs Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A javaslat szerint minden tagállamnak kötelessége az EU által megszabott feltételeknek megfelelő humanitárius vízumot biztosítani a migránsoknak.

Ez egy „félelmetes folyamat lehet”, hiszen az elmúlt évekből látszik, hogy az EU migrációpolitikát érintő javaslatai nem az érkezők számának csökkentését, hanem növelését szolgálják – mondta Orbán Balázs.