Latorcai: Az egyházi kórházak nem csak a testet kezelik

Vágólapra másolva!
Latorcai Csaba, az EMMI közigazgatási államtitkára beszélt az egyházak egészségügyi megállapodásáról, a szeretet erejéről és a közelgő ünnepekről.
Vágólapra másolva!

Az államtitkár először méltatta Randolph L. Braham, a nemrég elhunyt kiváló professzor munkásságát, hozzátéve, hogy amit a magyarországi Holokauszt kutatása során letett az asztalra, az példa nélküli, a kutatási eredményei örökre megmaradnak.

Az egyházak egészségügyi megállapodása kapcsán Latorcai Csaba elmondta, az egyházak a közszolgáltatás terén komoly missziót végeztek a múltban és végeznek a jelenben, a remények szerint a jövőben is így tesznek, legyen szó oktatásról, aszociális ellátásról, kultúrában és most jelen esetben az egészségügyben is. Jelenleg négy egyházi fenntartású kórház van Budapesten, ebből két katolikus, egy református, egy zsidó.

A katolikusoknál vannak gyógyító rendek is, a Budai Irgalmasrendi Kórház is az ő kezelésükben van, ez a szerzetesrend alapítása óta az emberek testi, lelki gyógyítása a célja. Latorcai Csaba szerint van egy többlet, amivel az egyházak rendelkeznek, egyrészt van egy évezredes tapasztalatuk a gyógyítás területén, arról nem is beszélve, hogy nem csak a testet, hanem a lelket is gyógyítják. Az egyházaknál biztosan megvan az a holisztikus szemlélet, ahol az ember egészét nézik, így a gyógyítás során nem csak a testet kezelik, hanem azzal együtt a lelket, a szellemet is.

A teljes beszélgetést itt tekinthetik meg.