Minden tizenkettedik magyart érintett a Gulágra hurcolás

RÉTVÁRI Bence
Budapest, 2018. november 25. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára beszédet mond a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen Budapesten, a Honvéd téri Gulág-emlékműnél 2018. november 25-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Budapesten megemlékezést tartottak, amelyen beszédet mondott Rétvári Bence is. Az államtitkár azt mondta, hogy szinte minden családnak van olyan tagja, akit különösebb indok nélkül elvittek a Gulágra.
Vágólapra másolva!

A Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja alkalmából tartottak központi megemlékezést vasárnap Budapesten.

Az V. kerületi Honvéd téri Gulág-emlékműnél beszédet mondott Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Azt Rétvári kijelentette, hogy

Minden tizenkettedik magyart érintett a Gulágra hurcolás a második világháború végén.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára beszédet mond a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen Budapesten, a Honvéd téri Gulág-emlékműnél 2018. november 25-én. Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az államtitkár hozzátette, hogy

mert szükség volt a nagy hadizsákmányra nemcsak földi javakban, hanem emberekben is.

Azt mondta, nem számított, hogy valaki tett-e valamit, valóban szövetségese volt-e a náci csapatoknak. Először az emberek nevét vizsgálták:

- idézte fel az államtitkár.

Rétvári kijelentette: végső soron Magyarország csak akkor lehetett újra szabad, amikor 1990-ben megtartották az első szabad választásokat.

Közölte, a "málenkij robotnak" már a neve is hazugság, hiszen a "kis munka" azt jelentette, hogy valakinek évekig idegen földön kellett dolgozni hidegben, kegyetlen bánásmód mellett, alultápláltan.

Ahhoz, hogy ennyi ember ilyen sokáig szenvedjen, két dolognak kellett egyszerre megvalósulnia:

a kommunista barbárságnak és a nyugati világ közönyének

- hangoztatta az államtitkár, hozzátéve: a kommunista eszme a politika elfogadott eszköztárába helyezte az erőszakot, a kényszert, a megfélemlítést, a gyilkosságot.

Rétvári Bence azt mondta, Nyugaton minden bizonnyal tisztában voltak azzal, mi történt 800 ezer magyarral és sok millió más közép-európaival, a fejleményeket mégis eltűrték, nem léptek fel kellő hatékonysággal.

Kitért arra: egész Európában egyenlő méltósággal emlékeznek a holokauszt áldozataira, nagyon helyesen.

Ugyanakkor Nyugat-Európának mintha nem fájna a Gulágra elhurcolt 800 ezer és a 200 ezer halálra éheztetett, dolgoztatott magyar,

a rájuk való emlékezés mintha nem lenne ugyanolyan fontos.

Kijelentette:

Rétvári Bence felidézte, hogy néhány éve 2,5-3 esztendőn keresztül a Gulágra hurcoltakra emlékeztek.

Célul tűzték ki, hogy minden olyan magyar településen, ahonnan akár egyetlen embert is elvittek, méltó emlékhelyet létesítenek. Hatszáz különböző pályázatot támogattak, amelyek keretében kisebb közösségek a maguk módján - akár zenével, színházzal, könyvvel, konferenciával - felidézték a Gulágot.

A történteknek két fontos tanulságuk is van - mondta az államtitkár.

Hozzátette:

A megemlékezésen, amelyen több túlélő is részt vett, a Magyar Rádió Gyermekkórusa énekelt. A rendezvény végén meggyújtották az emlékezés mécseseit.

Az Országgyűlés 2012. május 21-én határozott úgy, hogy

november 25-e legyen a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja,

mert 1953-ban ekkor léphetett ismét magyar földre azon politikai rabok első csoportja, akik túlélték a Gulág borzalmait.