Orbán Viktor - Szomorú vasárnap

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke egy videót osztott meg közösségi oldalán. A bejegyzéshez csak a film címét írta, azaz annyit, hogy Szomorú vasárnap.
Vágólapra másolva!

A bejegyzés mögött több dolog is állhat. November 25-e van, a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja, de ma tartanak soron kívüli brüsszeli csúcstalálkozójukon az európai uniós vezetők, ahol várhatóan

aláírják a megállapodást a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről és a politikai nyilatkozatot a jövőbeli kapcsolatokról.

Minden bizonnyal az utóbbi alkalomból tett közzé bejegyezést Orbán Viktor a közösségi oldalán, amelyen a Szomorú vasárnap című filmben énekelni el a címadó dalt Marozsán Erika színésznő Ilona szerepében.

A brexitről

Vasárnapi soron kívüli brüsszeli csúcstalálkozójukon az európai uniós vezetők várhatóan aláírják a megállapodást a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről és a politikai nyilatkozatot a jövőbeli kapcsolatokról.

Az ülés reggeli megnyitását követően a résztvevők a hagyományoknak megfelelően először Antonio Tajanival, az Európai Parlament elnökével egyeztetnek.

Ezután munkaülés kezdődik a brexit után bennmaradó tagországok állam- illetve kormányfőinek részvételével.

Theresa May brit miniszterelnök délelőtt 11 órakor csatlakozik a huszonhetekhez,

és várhatóan aláírják a két dokumentumot.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök érkezik a rendkívüli Brexit-csúcsra Brüsszelben 2018. november 25-én. Mellette Várhelyi Olivér nagykövet, a brüsszeli Állandó Képviselet vezetője (balra) és Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A találkozó a hivatalos tervek szerint dél körül véget ér, minthogy több uniós vezető, köztük Angela Merkel német kancellár is nyilvánvalóvá tette, hogy nem akar már tárgyalni, csak aláírni a kész egyezményt. Sajtóhírek szerint éppen ezért ebédet sem rendeltek az Európai Tanácsba.

Az emléknapról

1944 őszétől hadifogolyként vagy internáltként

csaknem 800 ezer embert hurcoltak el hazánkból a Szovjetunióba többéves kényszermunkára,

illetve 5-25 éves száműzetésre. A GULAG rabtelepeire a magyar hatóságok hathatós közreműködésével, koholt vádak alapján politikai foglyok és ártatlan, utcáról elhajtott emberek tízezrei kerültek.

A túlélők első csoportja csaknem egy teljes évtizeddel később térhetett vissza Magyarországra a GULAG-táborokból 1953. november 25-én.

Az Országgyűlés 2012-ben nyilvánította november 25-ét a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjává - írja a kormány oldala.