A Soros-Sargentini jelentés az eltérő gondolkodást bünteti

2018.11.24. 09:55

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy csütörtöki konferencián beszélt a migrációs válságról és a Soros-Sargentini jelentésről. Szerinte a jelentés az eltérő gondolkodást bünteti, ráadásul a hazánk elleni bírálatok azért is jogosulatlanok, mert Magyarország volt az egyetlen olyan állam, amely példamutató módon járt el a migráció ügyében.

A migrációs válság kapcsán az unió vezetői a jogtiprás oldalára álltak, az Európai Bizottság leplezetlenül politikai szerepet játszott – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter egy csütörtöki konferencián.

Hangsúlyozta, hogy a hazánk elleni bírálatok azért is jogosulatlanok, mert Magyarország volt az egyetlen olyan állam, amely példamutató módon járt el a migráció ügyében.Rossz irányba mozdult az európai közösség az elmúlt években, az Európai Bizottság leplezetlenül politikai szerepet játszott, ez pedig ellentétes a lisszaboni szerződéssel, és sok kárt is okozott – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, az Alapjogokért Központ Magyarország és a hetes cikkely című konferenciájának kerekasztal-beszélgetésén - írja a Magyar Idők.

Senkinek nem lehet erkölcsi alapja arra, hogy azt a Magyarországot bírálja, amely elsőként tett eleget a külső határvédelmi kötelezettségeinek, és az egyetlen olyan állam volt, amely példamutató módon járt el a migráció ügyében – mutatott rá a tárcavezető.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszterForrás: MTI/Soós Lajos

Gulyás Gergely a Soros-Sargentini jelentést az eltérő gondolkodás szankcionálására tett kísérletnek nevezte. A holland zöldpárti képviselőnő befolyásolni akarja a független magyar igazságszolgáltatást. Arra a felvetésre, hogy a 7-es cikkely az értékek megszilárdításáról szól, kijelentette, hogy ez többszörösen képtelenség. – Nem lehet jogállamisági sérelmekről beszélni konkrét jogsértés nélkül – hangsúlyozta.
A jelentés 69 érdemi állításából 37 hamis, 19 folyamatban lévő vitás ügyre utal, 13 pedig már lezártra – emlékeztetett a sajtóeseményen Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, hangsúlyozva: az eljárás nem kidolgozott, s korábban Judith Sargentini maga nyilatkozta, hogy politikai nyomásgyakorlásra akarja használni a dokumentumot.
Miután Magyarországot politikai támadás érte, ezért politikai választ adtunk rá – jelentette ki a frakcióvezető, aki azt is felidézte, hogy a jelentés elkészítése során a Miniszterelnökség véleményét nem kérték ki.