Meghalt a 2013-ban Budapesten született elefánt, Asha

zoo, Asha_azsiai elefant
Vágólapra másolva!
Meghalt a 2013-ban a budapesti Állatkertben született Asha névre keresztelt "elefánthölgy". Az emlős csütörtöktől kezdve egyre gyengébb lett, majd szombaton elpusztult egy, az elefántokra jellemző herpeszvírusos megbetegedésben. 
Vágólapra másolva!

A megbetegedés jelentős problémákat okoz a vadonbeli és az állatkerti állományokban is, jóllehet az utóbbi esetek – az ellenőrzött körülmények miatt – természetesen jobban dokumentáltak.

Az 1990-as évek közepe óta több mint félszáz, állatkertben tartott ázsiai elefántnál tapasztalták a betegség megjelenését, egyedül az Egyesült Királyság állatkertjeiben 11 ilyen esetet írtak le.

Sajnos a betegség az esetek több mint háromnegyedében halálos, mert a vírus pillanatok alatt elhatalmasodhat a szervezeten, ahogy történt most Asha esetében is - olvasható a zoobudapest oldalán.

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert

Az elefánt herpeszvírussal kapcsolatban világszerte számos kutatás folyik, több kutatócsoport is foglalkozik ezzel a kórral, mi több, a Washingtoni Nemzeti Állatkertben külön laboratóriumot is létrehoztak az elefánt herpeszvírus kutatására. A tapasztalatok és kutatási eredmények alapján egy nemzetközi kezelési protokollt is összeállítottak,

a mi állatorvosaink is ennek alapján kezelték Ashát, sőt, nemzetközi konzíliumra is sor került, ahogyan ez más állatkertek esetében is szokás ilyenkor

- olvasható a közleményben.

Az állat többek között infúziót és antivirális szert is kapott, illetve vérátömlesztést is az apaállattól, Assamtól (a vért az állatorvosok még korábban levették, arra az esetre, ha esetleg ilyen állategészségügyi problémával szembesülnénk). Ám minden erőfeszítésünk dacára az alattomos kór szombat délre végül legyőzte az elefánt szervezetét - írja az oldal.