Varga Mihály: adósok vagyunk a málenkij robot minden részletének tisztázásával

2018.11.24. 15:57

Adósok vagyunk a málenkij robot minden részletének pontos tisztázásával, hogy kimondjuk, ez egy a magyar holokauszt rettenetek közül - mondta Varga Mihály Budapesten, a Szovjetunióba elhurcoltak emléknapja kapcsán.

Az Óbudán felállított központi emlékműnél tartott megemlékezésen a pénzügyminiszter kiemelte: több mint 100 ezer embert vittek el a Kárpát-medencéből, harmaduk soha nem tért vissza, de adósok a pontos számadatokkal is.

Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Szovjetunióba hurcolt politikai rabok és kényszermunkások emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen az áldozatok óbudai emlékművénél 2018. november 24-énForrás: MTI/Illyés Tibor

Elmondta: egy rettenetes idő rettenetes eseményére emlékeznek, amelyről már 1944 decemberében megjelent a parancs, és a német származású munkaképes embereket elkezdték mozgósítani, habírósággal fenyegetve az ellenszegülőket.

Mivel németekből nem sikerült elegendő embert „összeszedni", a gyanútlan lakosokat kezdték „összeszedni" azzal a mondással, hogy egy kis munkára viszik el őket. Ez azonban hazugság volt és ezt a katonák is tudták: internálásra küldtek magyarokat, németeket, ruszinokat és szlovákokat - közölte Varga Mihály.

Aki visszatért, nem beszélhetett arról, ami történt. Dermesztő csönd volt az emlékezés – tette hozzá.

Menczer Erzsébet volt fideszes országgyűlési képviselő beszédében azt mondta, akik túlélték a haláltáborokat, a kitelepítést és hazatértek, nem beszélhettek arról, mi történt velük, azt ugyanis államtitokként, tévedésként aposztrofálták és megtorlással kellett szembe néznie annak, aki beszélni mert.

Menczer Erzsébet, a Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének (Szorakész) elnöke beszédet mond a Szovjetunióba hurcolt politikai rabok és kényszermunkások emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen az áldozatok óbudai emlékművénélForrás: MTI/Illyés Tibor

Hozzáfűzte: merőben megváltoztatta ezt a helyzetet az, hogy a parlament az ő kezdeményezésére jelentős többséggel 2012-ben emléknappá emelte az áldozatokra való emlékezést, mivel a korábbi kormányok mindössze annyit tettek, hogy „kegyesen tudomásul vették" a szigorúan magán jellegű megemlékezéseket.

A rendezvény végén megkoszorúzták az Óbudán felállított emlékművet.