Sorosnak az útjában volt Nikola Gruevszki

politics Horizontal TO GO WITH AFP STORY BY RACHEL O'BRIEN
The president of the ruling party VMRO-DPMNE and former Prime Minister, Nikola Gruevski gestures as he speaks during an interview in Skopje on May 13, 2016.  / AFP PHOTO / Robert ATANASOVSKI
Nikola Gruevszki, volt macedón kormányfőt egyszer már megpróbálták felrobbantani.
Vágólapra másolva!
A tíz éven át hivatalban lévő Nikola Gruevszki volt kormányfő ellen már követtek el merényletet Macedóniában – számolt be pénteki számában a Magyar Idők.
Vágólapra másolva!

Robbantásos merényletet is követtek el Nikola Gruevszki ellen,

így a Magyarországon menedékjogot kapott macedón exkormányfő a hazájában folyamatos életveszélyben volt – mondta a napilapnak Cvetin Chilimanov, a macedón hírügynökség újságírója. Szerinte a nemzeti szuverenitás mellett kiálló Gruevszki eltávolítása a nyílt társadalmakat hirdető Soros-hálózat érdekében is állt.

– nyilatkozta a Magyar Időknek a macedón MIA hírügynökség szerkesztője. Cvetin Chilimanov elmondta, hogy a jelenleg hivatalban lévő, Zoran Zaev nevével fémjelzett balliberális vezetés olyan iszlamista és albán nemzetiségű terroristákat helyezett szabadlábra, akiket Gruevszki miniszterelnöksége alatt zártak börtönbe, és akik az exkormányfő életére törhetnek.

– emlékeztetett a Stop Operation Soros (SOS) mozgalom alapítója.

Szavai szerint a konzervatív miniszterelnök biztonsága érdekében volt szükség a páncélozott járműre, amelynek megvásárlását a jelenleg hatalmon lévő szociáldemokrata SDSM párt Tank-ügynek nevezett, és igyekezett korrupciós botránynak beállítani. Mint mondta, Gruevszkinek semmilyen haszna nem származott az autó megvételéből, a jármű mindössze a volt kormányfő biztonságos közlekedését segítette elő. Chilimanov megjegyezte, hogy

Angela Merkel német kancellár a balkáni országban tett szeptember eleji látogatásakor szintén ezt a megerősített Mercedes gépkocsit vette igénybe.

Nikola Gruevszki, volt macedón kormányfőt egyszer már megpróbálták felrobbantani Forrás: AFP/Robert Atanasovski

– fejtette ki Chilimanov, aki hozzátette: Gruevszki minisztereit, kormányának magas rangú tisztviselőit mind megvádolták, és többükkel is nyíltan közölték, ha a korábbi kormányfő ellen tanúskodnak, akkor szabadon engedik őket. Olyan nevetséges vádakat hangoztatva is igyekeztek korrupciót bizonyítani Gruevszkire, hogy a népszerűségének növelése érdekében írt alá új autópályák építéséről szóló szerződést a kínai kormánnyal. Az eljárással azonban minden rendben volt, semmilyen bizonyíték sincs arra, hogy bárkitől pénzt fogadott volna el – fejtette ki a MIA hírügynökség újságírója.

Szavai szerint Zoran Zaev kormányzata azért is akart megszabadulni Gruevszkitől, mert az exminiszterelnök nem volt hajlandó aláírni egy megállapodást Görögországgal arról, hogy megváltoztassák Macedónia nevét.

– adott hangot aggodalmának Chilimanov. Az interjút teljes hosszában a Magyar Idők pénteki számában olvashatja el.