Botka hazudott a Szeviéppel kötött szerződésekről, de hamar lebukott

szeged, a szeviép iroda- és székházának avatója fotó: segesvári csaba
Vágólapra másolva!
Ahogy arról korábban beszámoltunk, kedden első fokon mindhárom Szeviép-vezért szabadságvesztésre ítélte a Szegedi Járásbíróság. Oltványi Józsefet és Pistrui Lászlót öt év, Baranyi Sándort hat év szabadságvesztésre ítélte el a Szegedi Járásbíróság első fokon. Botka László és a szegedi városvezetés kezdettől fogva igyekezett úgy beállítani, mintha nem a szegedi baloldal botránya lenne a Szeviép-ügy, nem sok sikerrel. Botka korábban kétszer is letagadta, hogy kötött volna szerződést a szegedi önkormányzat a Szeviéppel, azonban csúnyán lebukott, mivel a Közbeszerzési Értesítő tanúsága szerint két alkalommal is megbízást adtak a botrányos céget is magában foglaló konzorciumnak, összesen több mint 9 milliárd forint értékben.
Vágólapra másolva!
Szeviép-01. Baranyi Sándor luxus Mercedese

Mint megírtuk, a szegedi Szeviép-ügy minősített csődbűntett. A bíróság ítélete szerint a Szeviép-vezérek, Pistrui László, Baranyi Sándor, és Oltványi József kvázi „magánbankként” kezelték a társaságot, és erőn felül adtak kölcsön más vállalkozásoknak, ezeket a kölcsönöket pedig soha nem fizették vissza. Éppen ezért arra már nem jutott pénz, hogy kifizessék az alvállalkozókat.

Magyarul: kiszámlázták a cégből a pénzt, a bent lévő forrásokat, és csődbe vitték a céget. 443 családot károsítottak meg, összességében 10 milliárd forinttal.

A Szeviép új székházának avatóján Botka László polgármester, Pistrui László és Baranyi Sándor mára már első fokon elítéltek társaságába Forrás: Segesvári Csaba


A SZEVIÉP egy sor szegedi, illetve szegedi kötődésű baloldali politikussal nőtt össze, közülük a legfontosabb Botka László. Botka információink szerint nem tett semmit a csőd megakadályozása és a megkárosítottak kártalanítása érdekében.

Sőt, a szocialisták idején folyamatosan pénzzel tömték a céget, 33 milliárd forintnyi közbeszerzést kaptak, ebből 21 milliárdot Szegedről.

Bár a kisvállalkozók folyamatosan kopogtattak Botka László ajtaján, hogy „Polgármester úr! Baj van, mert a beruházásokon nem fizetik ki a pénzünket”, a szegedi önkormányzat és az akkor szocialista kormányzat még több milliárd forintot adott a Szeviépnek.

A károsultakat képviselő, Szabó Bálint többször felvetette, hogy valójában a baloldal tiltott finanszírozása zajlott a pénzkimentéssel.

Botka hazudott, de hamar lebukott

Bár Botka László szegedi polgármester több ízben, először a TV2 Tények című műsorának majd a Népszavának is tagadta, hogy a szegedi önkormányzat szerződést kötött volna a Szeviéppel, a közbeszerzési értesítő áttekintése után azonban hamar kiderült, hogy ez nagyon nincs így, mivel

  • 2005-ben „Szeged szennyvíztisztításának és szennyvízcsatornázásának fejlesztése és bővítése" projekt keretében több mint 4,5 milliárd forint értékben kapott megbízást a szegedi önkormányzattól a cég.
  • 2009-ben pedig az 1-es villamosvonal felújításához kapcsolódott, ennek értéke több mint 4,6 milliárd forint volt.
  • A Szeviép mindkét esetben konzorciumban látta el a feladatot, az első ügyben azonban a Szeviép konzorciumvezető is volt. Ezt az bizonyítja, hogy a Szeviép szegedi címét jelentették be értesítési címnek.
  • A két szerződés értéke kerekítve 9,2 milliárd forint.

Íme Botka hazugsága:

És akkor nem beszéltünk még az egyéb olyan megbízásokról, amelyeket nem közvetlenül az önkormányzat, hanem az érdekeltségébe tartozó cégek kötöttek a Szeviéppel.

A Szeviép új székházának avatóján Botka László Pistrui László és Baranyi Sándor mára elítéltek társaságában Forrás: Segesvári Csaba

Ilyen volt például a botrányos Ligetfürdő projekt, amely során nem a szegedi önkormányzat, hanem annak 100 százalékos tulajdonában lévő cég, a Ligetfürdő Ingatlanfejlesztő és Fürdőüzemeltető Korlátolt Felelősségű Társaság adta a megbízást Pistrui-éknek, összesen 6,9 milliárd forint értékben három különböző szerződés keretében.

Vagyis a várostól és a város cégeitől összesen több, mint 16 milliárd forint folyt be a Szeviéphez.