Botka és a baloldal milliárdokkal tömte ki a Szeviépet

Vágólapra másolva!
Ahogy arról korábban beszámoltunk, kedden első fokon mindhárom Szeviép-vezért szabadságvesztésre ítélte a Szegedi Járásbíróság. Oltványi Józsefet és Pistrui Lászlót öt év, Baranyi Sándort hat év szabadságvesztésre ítélte el a Szegedi Járásbíróság első fokon. Botka László és a szegedi városvezetés kezdettől fogva igyekezett úgy beállítani, mintha nem a baloldal botránya lenne az Szeviép-ügy, nem sok sikerrel. A szocialista kormányok idején ugyanis közel 34 milliárd forintnyi megbízást – ebből 16 milliárdot kifejezetten költségvetési szervektől – nyert el közbeszerzéseken keresztül a cég. A megbízók között volt például a Kóka János által vezetett Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, MÁV, NFÜ valamint a Demszky Gábor által vezetett Fővárosi Önkormányzat is.
Vágólapra másolva!

Emlékeztetőül: a szegedi Szeviép-ügy egy egy minősített csődbűntett. A bíróság ítélete szerint a Szeviép-vezérek, Pistrui László, Baranyi Sándor, és Oltványi József „magánbankként” kezelték a társaságot, és olyan összegeket kölcsönöztek, amelyekre valójában nem volt elég pénz a kasszában, ráadásul ezeket nem is kapták vissza soha. Éppen ezért arra már nem jutott pénz, hogy kifizessék az alvállalkozókat.

Tehát: kiszámlázták a cégből a pénzt, a bent lévő forrásokat, majd csődbe vitték. 443 családot károsítottak meg, összességében 10 milliárd forinttal.

A Szeviép, ahogy azt többször megírtuk, egy sor baloldali politikussal nőtt össze Szegedről és környékéről, közülük a legfontosabb Botka László szegedi polgármester. Botka nem tett semmit a csőd megakadályozása és a megkárosítottak kártalanítása érdekében, hiába kopogtattak az ajtaján, hogy „Polgármester úr! Baj van, mert a beruházásokon nem fizetik ki a pénzünket”. A szegedi önkormányzat, a cégei és az akkori szocialista kormányzat öntötte a pénzt a Szeviépbe, összesen többmilliárd forintot. Botka a hírek szerint csak annyit mondott a károsultaknak, hogy „eltévesztették a házszámot”, és máshová menjenek az igazukért.

Szeged, a Szeviép iroda- és székházának avatója. Botka László, Baranyi Sándor és Pistrui László mára már elítéltek társaságában Forrás: Segesvári Csaba

A szocialista kormányok alatt jól keresett a Szeviép

A Szeviépnek nagyon jól ment a 2005–2010 közötti időszakban, ami az állami, illetve a költségvetési közbeszerzéseken való sikereket illeti. Ezeken a pályázatokon több mint 16 milliárd forintot nyert a cég.

Például:

  • 2008-ban a Kóka János vezette Gazdasági és Közlekedési Minisztériumtól kaptak megbízást több mint 46 millió forint értékben,
  • a MÁV-tól 315 millió forint értékben.
  • A Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől 1,2 milliárd forint értékben,
  • a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztőtől 1,3 milliárd, míg a
  • Maharttól 1,1 milliárd forint értékben kapott megbízást a Szeviép.
Kóka nagymama plakát

Feltűnően sok, közel hatmilliárd forintnyi megbízást kapott a Szeviép 2006–2010 között az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóságtól, amely szervnek a székhelye véletlenül Szegeden van, és számos általa megrendelt projektnek szegedi kötődése volt.

Demszkyék is szerették a Szeviépet

Mindezeken felül a Szeviép jócskán kapott megrendeléseket 2005 és 2010 között a szocialista vezetésű önkormányzatoktól is.

  • A budapesti önkormányzat 2005-ben a „Zsigmond téri szivattyútelep sodorvonali bevezetés rekonstrukcióját" bízta a cégre. Ennek a megbízásnak az összege 217 millió forint volt.
  • A szintén baloldali vezetésű Csongrádtól több mint 550 millió forintos megbízást kapott.
  • A szintén balos Szentesről 2007-ben több mint 170 millió forint bevétele származott a Szeviépnek,
  • Dunaújvárosból is érkezett egy kis pénz 2009-ben. Ennek összege több mint 19 millió forint volt.

Botka hazudott, de hamar lebukott: A szegedi önkormányzattól is csorogtak a pénzek a Szeviépbe

Botka László szegedi polgármester több ízben, először a TV2 Tények című műsorának majd a Népszavának is tagadta, hogy a szegedi önkormányzat szerződést kötött volna a Szeviéppel,

Botka László A Szeviép két, mára elítélt vezetőjével: Baranyi Sándorral és Pistrui Lászlóval avatja fel a Szeviép új székházát Forrás: Segesvári Csaba

A közbeszerzési értesítő áttekintése után azonban hamar kiderült, hogy ez nagyon nincs így, mivel

  • 2005-ben „Szeged szennyvíztisztításának és szennyvízcsatornázásának fejlesztése és bővítése” projekt keretében több mint 4,5 milliárd forint értékben kapott megbízást a szegedi önkormányzattól.
  • 2009-ben az 1-es villamosvonal felújításához kapcsolódott, ez több mint 4,6 milliárd forint volt. A Szeviép mindkét esetben konzorciumban látta el a feladatot, azonban akkor is szerződéses viszonyban állt az önkormányzattal.

A kormány kártalanítja a károsultakat

Ahogy arról már beszámoltunk, idén márciusban a kormány egy rendeletben határozott a Szeviép károsultak kártalanításáról.

A kártalanítás azokat a mikro-, kis- vagy középvállalkozásokat illeti meg, akiknek szerződésből eredő követelésük van a Szeviéppel szemben, azokat a felszámoló nyilvántartásba vette, vagy pedig polgári eljárás indult illetve büntetőeljárásban bejelentett polgári jogi igény áll fenn. A kártalanítás összege akár 200 ezer euróig terjedhet.

Ez ilyen: a szocialisták összehozták a botrányt, a Fidesz-kormány pedig eltakarítja a „szemetet” utánuk.