Nincs vége: az elsőfokú ítélet után feljelentik Ujhelyi István exsofőrjét Szeviép-ügyben

Ujhelyi István
Vágólapra másolva!
Szabó Bálint, a Szeviép-károsultak jogi képviselője a mai elsőfokú ítélet meghozatalát követően azt nyilatkozta, hogy ugyan győzött az igazság, azonban egyetlen egy kérdésre nem kapott még választ a közvélemény: hol van a károsultak pénze? Hogy a nyilvánosság közelebb kerüljön a megoldáshoz, leszögezte, feljelentést fog tenni csődbűntett, pénzmosás és bűnpártolás gyanúja miatt az MSZP-s Ujhelyi István exsofőrje ellen. A helyi Fidesz már Szeged legnagyobb politikai korrupciógyanús ügyéről beszél. Egyre inkább úgy néz ki, hogy a botrány maga alá söpri a város szocialista vezetését.
Vágólapra másolva!

Alig száradt meg a tinta a Szegedi Járásbíróság ma meghozott elsőfokú ítéletén, újabb fejlemények érkeztek Szeviép-ügyben a csongrádi megyeszékhelyből. Ahogy beszámoltunk róla, a bíróság első fokú ítéletében több év börtönbüntetésre ítélte Botka László beszállítóit. Konkrétan Oltványi Józsefet és Pistrui Lászlót öt év és két hónap fogházban, Baranyi Sándort pedig hat év, szintén börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélték. Csakhogy nem lett ennyivel vége a történetnek.

A Szeviép-ítélet maga alá fogja temetni Szeged szocialista városvezetését?

A SzegedMa írta meg, hogy Szabó Bálint, a Szeviép-károsultak jogi képviselője az ítélet meghozatalát követően tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy ugyan győzött az igazság, azonban egyetlen egy kérdésre nem kapott még a közvélemény választ. Erre:

Hogy a nyilvánosság közelebb kerüljön a válaszhoz, leszögezte, hogy

feljelentést fog tenni csődbűntett, pénzmosás és bűnpártolás gyanúja miatt Ujhelyi István exsofőrje ellen.

"A mai ítélet megalapozza azokat a további eljárásokat, melyeket már korábban is kilátásba helyeztünk. A Szeviép-károsultak nevében ezúton is szeretném bejelenteni, hogy az eltűnt, ellopott, a csődbűncselekménnyel eltüntetett pénzek nyomába eredünk, és büntető eljárást kezdeményezünk első körben az Ujhelyi István volt sofőrjének, a Biztonsági Üzem Kft.-nek bűncselekménnyel átadott közel félmilliárd forint vonatkozásában" – jelentette ki a károsultakat képviselő ügyvéd, aki a következő fontos kijelentéseket tette sajtótájékoztatóján:

  • Kezdeményezni fogja, hogy állítsanak fel a Szeviép-ügyben önkormányzati vizsgálóbizottságot.
  • Úgy látja, hogy baloldali politikusok mellett akár ellenzéki politikusok is belebukhatnak az ügybe.
  • Egyértelmű, hogy a szocialistákhoz vándorolt a pénz, ami
  • szerinte "nem mentes Botka László befolyásától",
  • nehéz másképp "értelmezni azt a 428 millió forintot, amely Ujhelyi István egykori sofőrjének cégéhez került, aki most is jelentős tisztségviselő az önkormányzaton."

Szabó szerint a Szegedi Járásbíróság ítéletével győzött az igazság. Úgy fogalmazott, hogy

a Szeviép-ügy Szeged legjelentősebb gazdasági és politikai bűncselekménye, ami maga alá fogja temetni Szeged szocialista városvezetését.

Ujhelyi István, szocialista EP-képviselő egy asztalnál az első fokon börtönbüntetésre ítélt egyik Szeviép-vezérrel Forrás: SzegedMA

Szegedi Fidesz: A Szeviép csődbűntettje Szeged legnagyobb politikai korrupciógyanús ügye

A Szegedi Járásbíróság ítéletét követően a városi Fidesz is megszólalt az ügyben. Közleményükben úgy fogalmaztak, hogy

Ezt arra alapozva írták, hogy meglátásuk szerint az egykor jól menő szocialista építőipari vállalkozásból a szocialisták sameszai egyszerűen kilopták a pénzt, ezzel tönkretettek 500 szegedi és Szeged környéki kisvállalkozást, akiket az érzéketlen szocialisták helyett az Orbán-kormány kártalanít. Éppen ezért felszólították

Ujhelyi Istvánt és Botka Lászlót, hogy számoljanak el a nyilvánosság előtt a súlyos börtönbüntetésre ítéltekhez fűződő viszonyukról!

Meg is indokolták, miért intéztek felhívást a szocialista politikusokhoz:

  • SZEVIÉP dolgozott a Botka-vezette önkormányzat cégeinek,
  • Ujhelyi István pedig többször is nyilvánosan mutatkozott sporteseményeken Pistrui Lászlóval, az egyik elítélttel. Ráadásul a politikus sofőrjéhez ügyvezetőként 400 millió forint vándorolt kölcsönként a SZEVIÉP-től.

- zárja közleményét a kormánypárt helyi szervezete.