Tovább csökkent a közmunkások száma

költségvetés vidékfejlesztés program zöldborsó zöldség Nyáregyhá
Nyáregyháza, 2015. június 22. Közmunkások borsót szednek Nyáregyházán 2015. június 22-én. A Pest megyei település munkanélkülijei a Váci egyházmegye vidékfejlesztési programjában vesznek részt, amely tizenkét közmunkással és napi húsz-huszonöt önkéntessel működik a helyi plébánián. A héthektárnyi termőföldön közel ötven jószággal megtermelt élelmiszert ruhaadományokra cserélik és a falu rászorulói között szétosztják. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Szeptemberben újabb 10 ezer közmunkásnak sikerült elhelyezkednie, elsősorban a versenyszférában, és az új belépők ellenére az elmúlt egy évben harmadára, nagyjából 122 ezer főre csökkent le a létszámuk – olvasható a Magyar Időkben a Belügyminisztérium jelentésére hivatkozva. 
Vágólapra másolva!

A kormány céljának megfelelően, vagyis hogy minél többen át tudjanak lépni az elsődleges munkaerőpiacra,

továbbra is csökken a közmunkások létszáma, nagyjából ötvenezren helyezkedtek el a versenyszférában egy év alatt.

A legtöbb közfoglalkoztatott továbbra is Kelet-Magyarországon dolgozik, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

A munkaerőhiány jelentős szerepet játszik a csökkenésben, valamint a nagyobb fizetés is vonzó erővel bír. Emellett a kormány az elhelyezkedési juttatást is megduplázta novembertől, ami így 45 600 forintra emelkedik.

A Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program célja, hogy a kellő motivációval, szakképzettséggel rendelkező,

munkára kész és képes személyek ne a közfoglalkoztatásban vegyenek részt, hanem a versenyszférában helyezkedjenek el.

Diplomások már alig dolgoznak a másodlagos munkaerőpiacon, és a középfokú végzettséggel rendelkezők is egyre többen hagyják el a közmunkát, ebből világosan látszik, hogy nagyrészt a legfeljebb általános iskolát végzettek helyezkednek el a legnehezebb a piacon, arányuk 60 százalék a közmunkások között.

Közmunkások borsót szednek Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A közmunkások legnagyobb része szakképzettséget nem igénylő, vagy viszonylag gyorsan megtanulható munkakörökben (pl. építőipar, adminisztráció, vízügy) dolgozik, de ahogy az adatok is mutatják, számuk folyamatosan, gyorsuló ütemben csökken.