Az ENSZ főbiztosától vár választ a Fidesz-KDNP a migránskártyák ügyére

Horizontal FILE D'ATTENTE MIGRATION ET IMMIGRATION MIGRANT BARRIERE DE SECURITE POLICE POLICIER
Migrants and refugees wait in front of the city hall to have their situation examined and to obtain emergency accommodation in Nantes, western France, on July 23, 2018, following the evacuation by police of their camp at the Daviais square. French police on July 23, 2018 cleared some 450 Sudanese and Eritrean migrants from a park in the western city of Nantes where they had been camping for more than a month. / AFP PHOTO / Sébastien SALOM GOMIS
Vágólapra másolva!
A migránskártyák ügyében az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságától is választ várnak a kormánypártok – mondta a Fidesz-KDNP frakciószövetség szóvivője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Hollik István közölte, egyenes választ várnak a Magyarországon tartózkodó főbiztostól arra, hogy

  • hány Európába érkező és ide tartó migránst "pénzelt" az ENSZ,
  • hány fajta kártyát működtet és finanszíroz a szervezet,
  • mennyi pénzt fizettek ki ezeken a kártyákon összesen,
  • ebből egy migránsra mennyi pénz jut.
  • mit szól az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, illetve a főbiztos ahhoz, hogy a szóban forgó kártyán lévő összegeket akár az embercsempészek kifizetésére vagy a terrorizmus finanszírozására is fordíthatják?

A szóvivő szerint azért fontosak ezek a kérdések, mert

az ENSZ bevándorláspárti állásponton van, az ENSZ különböző vezetői nyíltan bevándorláspárti nyilatkozatokat tesznek, és támadják az ezt ellenző magyar politikát.

A képviselő kitért arra, hogy az ENSZ jelenleg is egy migrációs paktum elfogadásán dolgozik, a dokumentum célja, hogy a migrációt alapvető emberi joggá tegyék. „Ezt a Fidesz-KDNP és a magyar kormány határozottan elutasítja” - jelentette ki. Árulkodó, hogy a dokumentumokkal kapcsolatos egyeztetéseken személyesen vett részt az erősen Soroshoz köthető Louise Arbour, aki a migrációval foglalkozó főtitkári különleges képviselő. Nem mellesleg Arbour készítette a Globális Migrációs Csomag alapját képező dokumentumot is (Migration Works for All).

Hozzátette, hogy a dokumentum-tervezetet Magyarországon kívül több más ország - így Ausztria, Csehország, Bulgária vagy az Egyesült Államok - is elutasítja. Éppen tegnap adtunk róla hírt, hogy a tallinni kormány sem írja alá az ENSZ globális migrációs csomagját, így Észtország is beállt a dokumentumot ellenzők táborába.

A politikus arra is emlékeztetett, a héten ezekkel a kérdésekkel már megkeresték az Európai Bizottság elnökét és az Európai Parlament LIBE bizottságát is, ám a két szervezettől válasz még nem érkezett. Ismert, Gulyás Gergely a Miniszterelnökség vezetője a Kormányinfó keretében jelentette be, hogy a kormány az EU-hoz és az ENSZ-hez fordul a migránskártyák ügyében.