A kormány az EU-hoz és az ENSZ-hez fordul a migránskártyák miatt

Illegális bevándorlók, illegális bevándorlás, migráns, migránsok, Franciaország
Migrants and refugees wait in front of the city hall to have their situation examined and to obtain emergency accommodation in Nantes, western France, on July 23, 2018, following the evacuation by police of their camp at the Daviais square. French police on July 23, 2018 cleared some 450 Sudanese and Eritrean migrants from a park in the western city of Nantes where they had been camping for more than a month. / AFP PHOTO / Sébastien SALOM GOMIS
Vágólapra másolva!
A kormány az EU-hoz és az ENSZ-hez fordul a migránskártyák ügyében – jelentette be Gulyás Gergely. A Miniszterelnökség vezetője örömtelinek nevezte, hogy az EP elutasította a migránsvízum bevezetését, azonban érthetetlen, hogy a kisebbségben maradt erők miért akarnak újabb szavazást. A politikus a 3-as metró felújításáról is beszélt. 
Vágólapra másolva!

A magyar határtól hetven kilométerre továbbra is feszült a helyzet, éppen ezért felelőtlenség, hogy az EU az ENSZ támogatásával migránskártyákat bocsátott ki – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője.

– tette hozzá.

Gulyás szerint komoly veszélyeket rejt az egész folyamat, és érthetetlen, hogy az EU miért állít ki névtelen kártyákat a migránsok számára. A politikus örömtelinek nevezte, hogy az EP elutasította a migránsvízum bevezetését, azonban érthetetlen, hogy a kisebbségben maradt erők miért akarnak újabb szavazást.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a 3-as metró felújításáról is beszélt Forrás: MTI/Soós Lajos

Ünnepi közgyűlés lesz

Gulyás Gergely a gazdasági helyzetről azt mondta, hogy a növekedés szempontjából az egyik legsikeresebb ország az unióban. A növekedés alapjai stabilak, a költségvetési hiány alacsony, és a kabinet tudja tartani a 2,4 százalékos hiánycélt – tette hozzá. Jövőre is a négy százalék feletti növekedés a cél.

A szerdai kormányülésen részt vett Tarlós István főpolgármester. A kormány támogatja a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának felállítását. November 17-én egy ünnepélyes fővárosi közgyűlési ülésen írja alá Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István a két fél megállapodását.

80 milliárd forinttal támogatja a teljes hármas metró felújítását a kormány, és erről döntés is született

– mondta Gulyás.

Gruevszki menedékkérelme

Nikola Gruevszki volt macedón kormányfőt azért nem tranzitzónában hallgatták ki, mert ott nem volt biztonságban. hanem a Menekültügyi és Állampolgársági Hivatal budapesti központjában. Egyébként más európai országban is hasonló eljárás van – tette hozzá. A magyar állam semmilyen segítséget nem adott ahhoz, hogy Gruevszki elhagyja Macedóniát.

Egy magyar külképviseleten, de nem Macedóniában kérte a menekültigényét a volt macedón kormányfő – mondta Gulyás.

Ha érkezik nemzetközi elfogatóparancs és kiadatási kérelem Gruevszki ügyében, akkor a magyar hatóságok az érvényben lévő jogszabályok alapján járnak majd el

– mondta egy másik kérdésre a miniszter. Orbán Viktor nem találkozott Gruevszkivel – mondta Gulyás. Az egész eljárás részletei nem nyilvánosak – tette hozzá egy másik kérdésre.

A miniszter kulcsfontosságúnak nevezte a jó kapcsolatok ápolását Macedóniával, ezért az ügyben a külügyminiszter telefonon egyeztetett macedón kollégájával.

Egészségügyi fejlesztések

A Miniszterelnökség vezetője arról is beszélt, hogy a budapesti centrumkórházak ügyében megszülessenek a kormánydöntések, és még az idén elinduljanak a munkák. Látványos fővárosi fejlesztések szükségesek ebben a négy évben. Nagyon szeretném, ha 2022-re elkészülne a megújult János Kórház.

Megvárjuk a végleges jövő évi inflációs számokat, és annak fényében korrigáljuk a nyugdíjakat – mondta egy másik kérdésre Gulyás. Egyelőre nincsen döntés arról, hogy kapnak-e az idősek Erzsébet-utalványt az év végén – mondta egy másik kérdésre a miniszter.

2020-ban jöhet az új nemzeti alaptanterv

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy a szerdai kormányülésen több egészségügyhöz kapcsolódó előterjesztést is tárgyalt a kormány, és lesznek még további előterjesztések is a közeljövőben. Még idén várható olyan kormánydöntés, amely átfogóan foglalkozik az egészségügyben fennálló nehézségekkel és a következő évek fejlesztéseivel, így a kiemelt fontosságú centrumkórházakról is döntés születhet, hogy megindulhassanak a fejlesztések. A miniszter az új Nemzeti alaptantervről azt mondta, hivatalos döntés még nincs, a jelenlegi állás szerint valószínűleg 2020 szeptemberében vezetik be.

A paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban úgy fogalmazott, remélik, hogy a beruházás véghatárideje tartható,

a magyar fél mindent megtesz annak érdekében, hogy késés ne következzen be.