Hátrányos helyzetű családokon segít a magyar komló

Komlótermelés
Vágólapra másolva!
Kétezer-ötszáz tő komló elültetésével a sör legfontosabb ízesítőjének termelése indul újra Magyarországon. A nagy múltú magyar hagyománnyal rendelkező növény nagyüzemi termelése lehetővé teszi, hogy a hazai sörgyártás ismét magyar gazdák termékeire támaszkodjon.
Vágólapra másolva!

Több mint húsz év után ismét elindul Magyarországon a komlótermelés, így hamarosan hazai komlóból készülhet majd a Soproni sör. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a HEINEKEN Hungária olyan modellt valósít meg Kastélyosdombón, amely kereskedelmi szempontból hosszú távon fenntartható, emellett hozzájárul a termesztésben résztvevő hátrányos helyzetű családok megélhetéséhez is, továbbá a magyar mezőgazdaság egy új, hosszú távon is fenntartható ágazatban erősítheti regionális pozícióit.

Több mint egyéves előkészítés után került sor az első komlópalánta elültetésére a Segélyszervezet kastélyosdombói Szociális és Fejlesztő Központjának területén.

Ez idő alatt a programban résztvevők megtanulták a növény termesztésének fortélyait, ápolási követelményeit, valamint azokat a speciális technikákat, melyek révén a palántából a sörgyártás során használható alapanyaggá nevelhető a komló.

A HEINEKEN Hungária a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel kötött szerződésében vállalta, hogy a program elindítását 30 millió forintos pénzügyi támogatással teszi lehetővé, a megtermelt komlót pedig piaci áron veszi át.

„Kastélyosdombó egyenlő az értékteremtéssel.

Szeretnénk megteremteni annak a lehetőségét, hogy hazánk nagy hagyományú komlótermesztési kultúrája ismét a magyar mezőgazdaság szerves részévé váljon." – hangsúlyozta az ültetés első napján a munkálatokba is bekapcsolódott dr. Nagy István, agrárminiszter.

Hosszú előkészítés után került sor az első komlópalánta elültetésére. Az ültetés első napján jelen volt dr. Nagy István agrárminiszter, Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete, Lehel László, a szervezet elnök-igazgatója és Geert Swaanenburg, a HEINEKEN Hungária vezérigazgatója. Forrás: Magyar Ökumenikus Segélyszervezet

Lévai Anikó, aki az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagyköveteként volt jelen az eseményen, kiemelte: „Azért vagyok nagyon büszke kastélyosdombói programunkra, mert ez egy olyan esélyteremtő modell, amely

Nagy öröm, hogy a mai komlóültetéssel a program egy újabb egyedülálló elemmel bővül."

„Az Ökumenikus Segélyszervezet és a HEINEKEN Hungária céljai találkoztak ebben a programban. Magyarország egy hátrányos helyzetű térségében tudást és lehetőséget adunk a családok kezébe, így fenntartható módon tudunk segíteni nekik, nem csak egyszeri alkalommal. Errefelé rendkívül kevés a munkalehetőség, ám az agrárium biztos hátteret tud adni a családok életéhez.

Köszönjük a HEINEKEN Hungária példaértékű elkötelezettségét!" – mondta el Lehel László, a MÖS elnök-igazgatója.

Kastélyosdombón tehát a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a HEINEKEN Hungária partnerségében a

hosszú távon is fenntartható, kereskedelmi szempontból is életképes komlótermesztés közösségi modelljének megvalósítása zajlik.

Magyarország kedvenc söre, a Soproni 2016 óta 100% magyar árpából készül, mely mintegy 100 magyar gazdának jelent biztos megélhetést. A Soproni Radlereket pedig magyar meggy és bodza ízesíti.

„Mi a Heinekennél a világ minden táján különös értékként tekintünk a helyi termékekre, a helyi erőforrásokra. Köszönjük a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet partnerségét,

Célunk, hogy a Soproni előállítása során, az árpa után, 100 százalékban magyar komlóra támaszkodhassunk. Mindez jól illeszkedik a HEINEKEN Hungária stratégiájába, célunk, hogy minél több hazai alapanyag kerüljön termékeinkbe" – értékelt Geert Swaanenburg, a HEINEKEN Hungária vezérigazgatója.