Ilyen egész egyszerűen nincs: a Liberálisok már kétfordulós előválasztást szeretnének

Fodor Gábor, liberálisok, MLP
Budapest, 2016. október 2. Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke sajtótájékoztatón értékeli a kvótareferendumot a párt fővárosi irodájában 2016. október 2-án. A népszavazást a nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítésével kapcsolatban írták ki.
Vágólapra másolva!
Eddig legalább abban egyetértettek - a DK-t leszámítva - az ellenzéki pártok, hogy egy forduló elég arra, hogy kiválasszák a főpolgármester-jelöltjüket. De ma délután befutott Fodor Gáborék közleménye, amelyben a pártokon, pártszövetségeken belüli ellentétek elkerülése érdekében egy teljesen új javaslattal állt elő. Ember legyen a talpán, aki kiismeri magát az ellenzéki castingban, mi tettünk egy próbát. 
Vágólapra másolva!

A Liberálisok „a pártokon, pártszövetségeken belüli ellentétek elkerülése érdekében” egy kétfordulós előválasztás lebonyolításában bíznak - írja szerda délutáni közleményében a párt. Azt remélik, hogy a baloldal

  • az első fordulóban kiválasztja saját jelöltjét,
  • a második fordulóban pedig már „a teljes demokrata ellenzék összes jelöltje” megméretteti magát.

Az alacsony támogatottságú párt írásából az is kiderül, hogy meglátásuk szerint jelenleg is tart az előválasztás első fordulója. A speciális politikai látásmódról tanúskodó helyzetértékeléshez hozzáfűzték, hogy

ebben a formában ez pusztán a poszt MSZP-s baloldal tartalmi elemek nélküli, program-alapú viták helyett személyi kérdésekről szóló házi versenye, amihez nem kívánnak asszisztálni.

Ha azonban megvalósul „egy átlátható, minden demokratikus párt számára elfogadható és a teljes ellenzéket lefedő előválasztás”, azon a párt résztvenne. Fodor Gábor reformer pártjának köszönhetően gyakorlatilag már semmiben nem értenek egyet a demokraták:

eddig legalább abban kompromisszum volt - a DK-t leszámítva - az ellenzéki pártok körében, hogy egy forduló elég arra, hogy kiválasszák a főpolgármester-jelöltjüket, most már ez sincs így.

Az újabb mínusz egyes szintlépésnek hála, a következőképpen alakul a kormányellenes erőknek, és szereplőknek az előválasztáshoz való viszony.

  • Magyar Szocialista Párt (MSZP): az előválasztás ötlete a szocialistáktól jött, azonban ellenőrizhetetlensége és megvalósíthatatlansága miatt elutasítják a teljes körű online szavazást, mert meglátásuk szerint regisztrációkor mindenképpen szükség lesz személyes részvételre. Az MSZP szerint minél hamarabb kellene megtartani az eseményt, Tóth Bertalan pártelnök szerint február 3-ára meglehet a jelölt, a párt jelöltje Horváth Csaba lenne.
  • Puzsér Róbert, humorista: a teljes körű online szavazást preferálja, ami csak úgy elfogadható számára, ha nem személyesen, egy pártirodában, hanem az interneten történik a regisztráció. Mivel Puzsér újabb és újabb feltételeket szab az MSZP-nek, ezért minden valószínűség szerint az időhúzásra játszik, és fokozatosan ki fog hátrálni az előválasztás mögül.
  • Párbeszéd: alapvetően támogatják az előválasztást, de az MSZP-vel szemben inkább Karácsony Gergelyt preferálják.
  • Demokratikus Koalíció (DK):Gyurcsány Ferenc pártelnök semleges álláspontot vett fel a kérdésben. „Lehet előválasztás, én ezt a projektet túlságosan nem kedvelem, de ellenemre sincsen” – mondta az Inforádiónak.
  • Momentum: Fekete-Győr András pártelnök támogatja, ugyakkor csak az EP-választást követően.
  • Jobbik: nem nyilvánultak még meg a témában
  • Liberálisok: kétfordulós verzióban gondolkodnak.