Szijjártó: Magyarországot és Lengyelországot valódi barátság köti össze

SZIJJÁRTÓ Péter lengyel megemlékezés
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a lengyel nemzet függetlensége visszanyerésének alkalmából rendezett ünnepségen a Szépművészeti Múzeumban 2018. november 13-án.
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a lengyel nemzet függetlensége visszanyerésének alkalmából rendezett ünnepségen kedden beszédet mondott és a Lengyel Köztársaság Érdemrend Parancsnoki Keresztjét adta át a Szépművészeti Múzeumban.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a lengyel nemzet függetlensége visszanyerésének alkalmából rendezett ünnepségen beszédet mondott kedden, Budapesten. Itt azt mondta, hogy

A rendezvényen

a Lengyel Köztársaság Érdemrend Parancsnoki Keresztjét vehette át Trócsányi László igazságügyi miniszter, és Tarlós István főpolgármester.

A Szépművészeti Múzeumban tartott eseményen Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke tiszti keresztet, Hörcsik Richárd, az európai ügyek bizottságának elnöke lovagkeresztet vehetett át.

- emelte ki köszöntőjében Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter.

- vélekedett a külügyminiszter, aki emlékeztetett: száz éve vált függetlenné Lengyelország, és a magyarok mindig kivették részüket a lengyelek szabadságharcaiból.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a lengyel nemzet függetlensége visszanyerésének alkalmából rendezett ünnepségen a Szépművészeti Múzeumban 2018. november 13-án. Forrás: MTI/Kovács Attila

- jelentette ki a külügyminiszter. Jerzy Snopek budapesti lengyel nagykövet beszédében hangsúlyozta, hogy minden európai tudja, hogy száz év telt el az első világháború befejezése óta, az iszonyatos háború egyeseknek pozitív politikai következményekkel járt, míg másokat sok sérelem ért.

Jerzy Snopek lengyel nagykövet beszédet mond a lengyel nemzet függetlensége visszanyerésének alkalmából rendezett ünnepségen a Szépművészeti Múzeumban. Forrás: MTI/Kovács Attila

A lengyel diplomata felidézte, hogy az első világháború évei után eljött a lengyelek által rég várt pillanat, amelyet a társadalmi élet és az állami struktúrák fáradságos újraépítése követett.
Ezt szakította félbe a második világháború kitörése, majd a győztes nagyhatalmak vezetői újabb nehéz próbának tették ki a közép-európai országokat.

- mutatott rá Jerzy Snopek , aki kiemelte, hogy e rossz tapasztalatok miatt érzékenyek ma is saját szuverenitásukra. A nagykövet megjegyezte, hogy a magyar-lengyel gazdasági kapcsolatok igen szorosak, és egyre nő az együttműködés a tudomány, az oktatás és a kultúra területén is. Mint mondta, a kitüntetettek Lengyelország barátai, akik nagy érdemeket szereztek a magyar-lengyel kapcsolatok építésében.

Lengyelországban a függetlenség napja a legnagyobb nemzeti ünnep. Annak emlékére tartják, hogy Lengyelország az első világháború végén, 1918 novemberében, 123 év felosztottság után visszaszerezte önálló államiságát. A független Lengyelország létrejöttét november 11-étől számítják, amikor németországi fogságból Varsóba érkezett a haza megmentőjének tartott Józef Pilsudski.