Az MSZP nem fogadta el Puzsér Róbert előválasztással kapcsolatos legfőbb feltételét

KUNHALMI Ágnes; TÓTH Bertalan
Budapest, 2018. június 17. Tóth Bertalan megválasztott elnök és Kunhalmi Ágnes megválasztott választmányi elnök a Magyar Szocialista Párt (MSZP) kongresszusán Budapesten, a Villányi úti Konferenciaközpontban 2018. június 17-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Molnár Zsolt szocialista képviselő, budapesti elnök, valamint Tóth Bertalan pártelnök egy háttérbeszélgetésen vett részt, amelyből kiderült, az MSZP milyen feltételek mentén kívánja megrendezni az előválasztást - derült ki az MTI tudósításából. A kizárólagos online szavazást nem támogatják, így elutasították a Puzsér Róbert által támasztott egyik legfontosabb feltételt. Újabb komoly nézeteltérés a főpolgármesterséggel kapcsolatban a baloldalon.
Vágólapra másolva!

A szocialista párt vasárnapi közleményében mindenkit biztosított róla, hogy lesz előválasztás, és ennek érdekében komoly lépéseket is tettek. Mint írásukból kiderült, a hét végén megtárgyalták és elfogadták a főpolgármester-jelölt személyéről döntő előválasztás kereteit. Ráadásul olyan előremutató lépés is történt az ügyben, miszerint az előválasztással kapcsolatos szervezési és lebonyolítási feladatokat a választmány a párt budapesti szervezetére bízta. Azaz nem kevesebb történt, minthogy a szocialista párt egyik szerve átutalta egy másik szervének a témát. Ezen a ponton sejteni lehetett, hogy záros határidőn belül komoly bejelentéssel áll elő az ellenzéki párt valamelyik képviselője. A keddi napon sor került erre, az MTI beszámolója szerint Molnár Zsolt szocialista képviselő, budapesti elnök, valamint Tóth Bertalan pártelnök egy háttérbeszélgetésen vett részt. Utóbbi február 3-át jelölte meg, amikorra egy sikeresen lebonyolított előválasztás esetén meg lehet Tarlós István főpolgármester kihívója. A beszélgetés egyik legfontosabb mozzanata az volt, hogy

az MSZP ellenőrizhetetlensége és megvalósíthatatlansága miatt elutasítja Puzsér Róbert egyik legfontosabb feltételét, a teljes körű online szavazást.

A párt meglátása szerint a regisztrációkor mindenképpen szükség van személyes részvételre. Ismert, a humorista korábban erősen kritziálta a szocialistákat azért, mert "hallani sem akarnak" az internetes szavazásról. Ijesztő nekik, hogy esetleg nem ötezer nyugdíjas párttag, hanem ötvenezer budapesti nyilvánít vélemény." Ma pedig közösségi oldalán a következőképpen fogalmazott: "nem pusztán azért vállaltam, hogy részt veszek egy valóban demokratikus, internet-alapú előválasztáson, hogy lehívjam a szocialisták blöffjét, és megtapasztaljam, mennyit ér, hanem azért is, hogy kulturális precedenst teremtsek, és megpróbáljak kierőszakolni belőlük egy valóban reprezentatív előválasztást, mely nemcsak a nevében hasonlít a nyugatiakra, hanem szándékában, jellegében és tartalmában is. Mindent elkövetek, hogy az előválasztás megvalósuljon – és semmiképp sem adom a nevemet ahhoz, hogy egy ilyen demokratikus intézmény az MSZP prédája legyen." Molnár Zsolt ennek ellenére arra bíztatta a humoristát, vegyen részt az MSZP-féle előválasztáson. Molnár kitért arra is, hogy a szocialisták jelöltje Horváth Csaba lesz. "Ő egyedüli jelöltként pályázott, az MSZP fővárosi elnöksége és párttanácsa egyhangúlag támogatta" - közölte. Elmondta, a Párbeszéddel, a Szolidaritással és a Demokratikus Koalícióval (DK) is egyeztettek az előválasztásról. Ezek voltak továbbá a legfontosabb gondolatai a beszélgetésnek, pár feltételt azért meghatároztak a párt vezetői.

  • az előválasztást a szocialisták komolyan gondolják, mindent megtesznek annak sikeres lebonyolítása érdekében (Tóth Bertalan)
  • a párt választmánya a helyi szervezetekre bízta a jelöltek kiválasztását az önkormányzati választáson, akik nem lehetnek szélsőséges nézeteket valló, vagy a jogállamiságot megkérdőjelező személyek. (Tóth Bertalan)
  • nincs kizárva a Jobbikkal történő helyi együttműködés sem (Tóth Bertalan).
  • az előválasztásnál nem létezik jobb megoldás, éppen ezért a főpolgármester-jelöltség mellett néhány kerületi jelölt esetében is alkalmazhatják, ha nem vezetnek az egyeztetések eredményre (Molnár Zsolt)
  • a szavazók már decemberben, a két ünnep között regisztrálhatnának az előválasztásra. Alá kell majd írni egy adatkezelési hozzájárulást és egy értéknyilatkozatot, ehhez szükséges a személyes megjelenés, amely után akár online is lehet majd szavazni (Molnár Zsolt)
  • kétezer ajánlást kell azoknak összegyűjteni, akik a főpolgármester-jelöltségre aspirálnak. Az ajánláskor elkérik a telefonszámot és az e-mail címet, azok segítségével szúrópróbaszerűen ellenőrzik az ajánlás hitelességét (Molnár Zsolt)
  • szavazni egy hétig, január 28. és február 3. között lehetne a kezdeményezők irodáiban, illetve a főváros öt pontján felállított sátrakban. Eredményhirdetésre pedig február 3-kerülne sor, tízezres részvételre számítanak. (Molnár Zsolt)
  • pár millió forintra szükség lenne a megtartásához. (Molnár Zsolt)