Nélkülünk nem lenne Karácsonyéknak frakciója, mégis feltételeket szabnak

2018.11.12. 14:47

„Miért nem beszél Karácsony Gergely őszintén velünk? Lenéz minket?” – tette fel a kérdést Mesterházy Attila MSZP-s politikus közösségi oldalán, amit pár sorral később hasonló stílusban igyekezett megválaszolni. A szocialisták erős embere gyakorlatilag megkérdőjelezte a Párbeszéddel való szövetség szükségességét közösségi oldalán. Minden bizonnyal újabb szocialista belháború van kibontakozóban.

„Ez most ugye egy félreértés? Vagy FAKE NEWS?!” – ezzel a felütéssel indította útjára a legújabb baloldali veszekedést Mesterházy Attila, aki pártjának legutóbbi tisztújításán éppenhogy csak alulmaradt Tóth Bertalannal szemben a szocialista párt elnöki székéért folytatott küzdelemben. Egy mondattal később elárulta kifakadásának okát: Karácsony Gergely az MSZP legutóbbi választmányi ülésén „egyértelműnek”, „evidensnek”, „magától értetődőnek” nevezte a közös listát, azonban a mai napon ultimátumot adott a szocialistáknak. Éppen emiatt kérdései is voltak a Párbeszéd frissen megválasztott társelnökéhez:

  • A zuglói polgármesteri székért cserébe van csak közös lista?!
  • Miért nem beszél Karácsony Gergely őszintén velünk?
  • Lenéz minket?

Majd gunyorosan hozzátette, hogy

ő követeli leghangosabban az előválasztást Budapesten, KIVÉVE ha a SAJÁT polgármesteri székéről van szó, mert akkor azt neki, előre garantálnunk kell...

Mesterházy kifogásolta, hogy mindezt a médián keresztül üzente meg legfőbb szövetségesük. Gondolatait hasonló stílusban egészítette ki azzal, hogy a Párbeszédnek

  • a szocialisták nélkül nem lenne frakciója,
  • támogatottsága pedig meglehetősen alacsony, hiszen elmarad a Kétfarkú Kutya Pártétól, a Momentumétól és a Demokratikus Koalícióétól.

Ilyen »őszinte és erős« együttműködő partnerrel a hátunk mögött a Fidesz halálra van ítélve az uniós és az önkormányzati választásokon is, az tuti!

– szúrt oda egyértelműen Karácsony Gergely alakulatának, hogy aztán a következő, meglehetősen ironikus felkiáltással fejezze be gondolatait:

Éljen a párbeszéd, éljen a szövetség!

A szocialista politikus bejegyzését nehéz másképp értelmezni, minthogy nyilvánosan megkérdőjelezte a Párbeszéddel való együttműködés értelmét.

Ismert, az MSZP és a Párbeszéd szövetségben indult az áprilisi parlamenti választáson, a közös lista élén Karácsony Gergely állt. A két párt együttes erővel épphogy átlépte a jogszabály által meghatározott 10 százalékos küszöböt. Karácsony végül az országos politika helyett maradt Zugló élén. Mesterházy üzenete azt jelzi, hogy a szocialistákat továbbra is komolyan megosztja a Párbeszéddel való együttműködés kérdése. A napokban derült ki, hogy a két párt közösen indul az európai parlamenti választáson, ami úgy látszik, ismét felszínre hozta a nézetkülönbségeket. Mesterházy heves üzenetéből arra lehet következtetni, hogy továbbra sincs béke a különböző erőcsoportok között az MSZP-ben. A párt júniusi tisztújítását megelőzően, és azt követően is komoly feszültségek mutatkoztak párton belül, elég az éppenhogy csak alulmaradó Mesterházy közvetlenül a szavazás utáni posztjára gondolni, amelyben egy rendkívül előnytelen képet osztott meg vetélytársáról, Tóth Bertalanról.

KAPCSOLÓDÓ CIKK