Új lendületet vett a budapesti Maccabi Európa Játékok szervezése

Maccabi Európa Játékok sajtótájékoztató
Vágólapra másolva!
Jövő nyáron Budapesten rendezik a 15. Maccabi Európa Játékokat, amely minden idők legnagyobb felnőtt multisport rendezvénye lesz Magyarországon. 30 országból 2500-nál is több sportoló, több száz edző, segítő és több ezer szurkoló érkezik tíz napra Budapestre - derül ki a rendezvény sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A játékokon 30 ország vesz részt, ráadásul nem csak európaiak. Meghívásos alapon jelen lesz az USA, Kanada, Mexikó, Brazília, Dél-Afrika, Ausztrália és természetesen Izrael Maccabi küldöttsége is. Európából a legtöbb sportoló az Egyesült Királyságból, Németországból és Franciaországból érkezik, utána sorrendben a magyar Maccabi VAC következik, ami

történelme eddigi legnagyobb delegációját nevezte

a 15. Maccabi Európa Játékokra.

Több mint 25 sportágban szervezik a versenyeket három korosztály számára.

Juniorok, felnőttek és senior sportolók is nevezhetnek. A mintegy 2500 sportoló mellé még kb. 500-an akkreditálnak edzők és kisérők, így a szervezők

3000 fő részére biztosítanak szállást a játékok idejére szállodáiban.

Ezen felül a kóser étkezés és a szállítás is a rendezők kiemelt feladatát képezi, valamint a biztonság, amelyben szorosan együttműködnek a BRFK és a TEK munkatársaival.

A játékok előkészítő munkájának támogatására létrejött Játékok Védnöki Testülete hétfőn tartotta megalakuló ülését, melynek vezetője Deutsch Tamás, az MTK elnöke, aki fővédnökének Áder János köztársasági elnököt kérte fel.

Maccabi Európa Játékok sajtótájékoztató Fotó: Polyák Attila - Origo

Deutsch Tamás elmondta, hogy a megnyitó ünnepséget majd az MTK-pályán, az Új Hidegkuti Nándor Stadionban tartják, a versenyek központi helyszíne a Kerepesi úti Sportpark helyett a Ludovika, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nemrég átadott épületegyüttese lesz. Védnöki Testület vezetője közölte azt is, hogy a Kerepesi úti Sportpark 2020-2021-re fog megvalósulni.

A legtöbb csapatversenyt a Ludovika Arénában, a lovaglást a Ludovika Huszárlovardában rendezik és

különleges funkciókat kap a gyönyörűen felújított Orczy-kert is.

A Maccabi Játékok ugyanis nem csak sportesemény, hanem izgalmas zsidó kulturális, közösségi és vallási rendezvény is, koncertekkel, kiállításokkal, közösségi programokkal. Ezek helyszíne lesz az Orczy-kert, ahol a verseny idején minden este összevont eredményhirdetést és díjkiosztót tartanak sok száz versenyző és szurkoló előtt.

Fontos helyszínek még a Hajós Alfréd Sportuszoda, az MTK városmajori teniszpályái és röplabdacsarnoka, a Lantos Mihály Sporttelep futballpályái, valamint az alcsútdobozi Pannonia Golf & Country Club, ahol a golf versenyt tartják.

Fotó: Polyák Attila - Origo

Különleges az országúti kerékpárosverseny és a hosszútávfutás, hiszen előbbi a kincsesbányai Bringa Fiesta, utóbbi pedig a Várkert Bazárból induló Budapest Night Run része lesz. Ezt a két versenyt leszámítva minden versenyt a magyar sportági szakszövetségek közreműködésével rendeznek meg.