Magyarország és Szlovénia között egyetértés van a Nyugat-Balkán stabilitásának fontosságában

Benkő Tibor
Vágólapra másolva!
A Nyugat-Balkán békéje, biztonsága mind Magyarország, mind Szlovénia számára elengedhetetlenül fontos – emelte ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.
Vágólapra másolva!

Benkő Tibor elmondta, hogy előző nap Karl Erjavec szlovén védelmi miniszterrel folytatott megbeszélésén kiemelt téma volt az illegális bevándorlás.

Egyetértettek abban, hogy minden országnak saját magának kell gondoskodnia a határainak védelméről, és ezzel együtt a schengeni külső határt is meg kell védenie.

A szlovén védelmi miniszter elismerően szólt a magyar katonák és rendőrök határvédelmi feladatairól. „Szlovénia is fejleszti haderejét” – tette hozzá.

A honvédelmi miniszter felidézte, hogy a magyar katonák a kezdetektől, 2015-től több ezer katonával vettek részt a magyar határok védelmében. Benkő Tibor elmondása szerint szlovén kollégájával abban is egyetértettek, hogy Szerbia és Montenegró európai uniós csatlakozását elő kell segíteni. „Az Európai Unió 2025-öt jelölte ki céldátumként a két ország csatlakozására, Magyarország viszont határozottan azt szorgalmazza, hogy ez sokkal előbb, és sokkal gyorsabban valósuljon meg” – jelentette ki a honvédelmi miniszter.