Mi a magyarázata az RTL Klub gyengébb eredményeinek?

RTL székház, RTL Klub, campona, reklámadó, illusztráció
Vágólapra másolva!
A kiszervezések következtében a magyarországi RTL leányvállalatok több százmillió forinttal kevesebb reklámadót fizettek be a magyar költségvetésnek az elmúlt években, mint amit kiszervezés nélkül fizettek volna. A csoport egy másik trükk segítségével 2012-ben 29,4 milliárd forintos nyereség után nem fizetett társasági adót. Az RTL azonban nincsen könnyű helyzetben, mivel a médiavállalat idei első féléves üzleti eredménye is gyengébbre sikerült. Hogy ennek mennyiben oka a rosszabb nézettség, és főleg, hogy szerepet játszik-e a gyenge eredményekben a multinacionális cég esetleges könyvelési gyakorlata, nehéz megmondani.
Vágólapra másolva!

Az RTL magyarországi részesedéseinek tevékenységéből kiszervezték 2015. január 1-én a magyarországi kábelcsatornákat más országba. A kiszervezésből következőleg jelentősen le tudta csökkenteni az RTL csoport a magyar költségvetésnek és a magyar önkormányzatoknak fizetendő társasági adóját, innovációs járulékát és helyi iparűzési adóját.

Becslések szerint

ezzel a kiszervezési trükkel az RTL magyarországi cégei évente nagyságrendileg 250-300 millió forinttal rövidítették meg az említett adónemekben a magyarországi költségvetést

és önkormányzatokat. 2015. január 1 óta csak ebben a három adónemben a magyar költségvetés és önkormányzatok összesített adóhátránya milliárdos nagyságrendű összeg.

Milliárdos trükkök

A Magyarországon sugárzott kábelcsatornák tevékenységének más országba történő kiszervezése azonban más adónemeket is érintett, az "ötletes" megoldás következtében a magyarországi RTL leányvállalatok 2017-ben nagyságrendileg 200 millió forinttal kevesebb reklámadót fizettek be a magyar költségvetésnek, mint amit kiszervezés nélkül fizettek volna meg a 2017-es adóévre vonatkozólag.

Az adókkal való trükközés egyébként sem idegen az RTL magyarországi cégeitől. Bizonyára sokan emlékeznek még arra az esetre, mikor

2012. év végén a Magyar RTL Televíziós Zrt. egy részesedés eladásával kapcsolatban egy adókiskaput használva 29,4 milliárd forint nyereség után nem fizetett társasági adót Magyarországon.

Valószínűleg hasonló trükkökkel érte el a Magyar RTL Televízió Zrt., hogy a 2017-es üzleti évben összesen csak 36 millió forint társasági adókötelezettsége keletkezzen a 34,3 milliárd forintos árbevétellel járó tevékenysége után.

Bajban van az RTL Klub, de ha adójogi trükközésről van szó, akkor mindig feltalálják magukat Forrás: Origo

Sajnáltatja magát az RTL

Mint arról korábban beszámoltunk, a magyar RTL 2018-as féléves forgalma megegyezett a 2017-es hasonló adattal (51 millió euró), miközben a hazai hirdetési piac 1,6 százalékkal nőtt ebben az időszakban. Meglepő, hogy miközben nő a hirdetési piac, addig az RTL gyengülő eredményről számolt be. Egy multinacionális könyvelésnek nehéz minden sorába belelátni, így nehéz megmondani, hogy mindennek a hátterében mi állhat.

Az egyértelmű, hogy az RTL Klub sajnáltatni akarja magát

- de hogy a rossz eredményeknek mi az alapja, legalábbis egyelőre, nem egyértelmű.

Gigabírság

Nemrég írtunk arról is, hogy a Fővárosi Törvényszék helybenhagyta azt az elsőfokú bírósági ítéletet, amely a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa javára döntött a Való Világ negyedik szériájának elmarasztalásában. A vitatott bírságot huszonegy műsorszám és azok előzeteseinek hibás korhatár-besorolása, valamint burkolt reklámozás miatt kapta a szolgáltató, így

az RTL Klub közel 143 millió forintot köteles kifizetni bírságként.

A bíróság jogerős döntése hét éve húzódó bírósági procedúra után született meg, és a médiatanács határozatán csak minimális mértékben változtatott.

2018-ban egyébként visszaesett az RTL Klub nézettsége, a rivális TV2 nézettsége pedig erősödött. Az ellenzéki propagandasajtó viszont gyakran ír sikerjelentéseket az RTL-ről, legutóbb a Magyar Idők írta meg, hogy manipulálja a tényeket az egyik álhírgyár.