Minden második választó a Fidesz-KDNP-re szavazna

Nézőpont Intézet
Óriási a Fidesz-KDNP előnye
Vágólapra másolva!
A Nézőpont Intézet felmérést készített, amelyből az derül ki, hogy a kormánypárt támogatottsága továbbra is nagyon erős, s szeptemberhez hasonlóan 13 mandátumot szerezhet a májusi EP-választásokon. Az októberi hónap nagy vesztese az LMP, amely „most vasárnap” nem jutna be sem a magyar, sem az uniós parlamentbe.
Vágólapra másolva!

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2018. október 10-29. között 2000 fő megkérdezésével tartott felmérést.

Ebből az derül ki, hogy a kormánypárt támogatottsága továbbra is nagyon erős, a teljes felnőtt magyar lakosság 38 százaléka szimpatizál velük,

ez nagyjából hárommillió ember.

Az októberi hónap nagy vesztese az LMP, amely most vasárnap nem jutna be sem a magyar, sem az uniós parlamentbe.

A Fidesz-KDNP szeptemberhez hasonlóan 13 mandátumot szerezhet a májusi EP-választásokon.

Az októberre vonatkozó felmérés szerint a pártverseny második helyén továbbra is a Jobbik található a múlt havival megegyező, 10 százalékos táborral, az MSZP–Párbeszéd pedig szintén megtartotta 5 százalékos népszerűségét, míg a DK a teljes népesség 4 százalékának támogatására számíthat.

Óriási a Fidesz-KDNP előnye Forrás: Nézőpont Intézet

Októberben a többi releváns párt iránt a felnőtt magyarok töredéke mutatott érdeklődést. Különösen az LMP szerepelt rosszul, amely már csak a választópolgárok két százalékát tudhatja maga mögött.

Népszerűsége így megegyezik a már hónapok óta ezen a szinten álló Momentuméval és a Magyar Kétfarkú Kutya Pártéval. Az újonnan alapított Mi Hazánk továbbra is egy százalékon áll a Nézőpont Intézet kutatása szerint.

A voksoláson részvételüket ígérő választópolgárok pártpreferenciái kismértékben változtak a szeptemberi adatfelvétel óta.

A Nézőpont eredményei szerint a Fidesz–KDNP továbbra is megszerezné a szavazatok abszolút többségét, 51 százalékát.

Ez azt jelenti, hogy minden második választó Fidesz-szavazó.

A Jobbik az előző havinál egy százalékponttal gyengébben, 17 százalékon áll.

Az Idea Intézet októberi, tegnap napvilágot látott közvélemény-kutatása hasonló eredményekre jutott. Felmérésük szerint a Fidesz–KDNP-vel a teljes felnőtt népesség 37 százaléka szimpatizál, ez az arány a Jobbik esetében 11 százalék.

Módszertan
A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 2018. október 10-29. között készült 2000 fő személyes megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 2000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 2,2 százalék.