Migrációkutató: A Görögországból elindulást segíti az ENSZ bankkártyája

Thessaloniki, Greece, Görögország, migránsok
Refuges, most of them Kurds, settled up a makeshift spot for sleeping in Aristotelous square in Thessaloniki city downtown, as they are waiting outside of the police station to be officially arrested and get their temporary official documents that allows them to travel within the European Union. Migrant flows are increased the past days in Thessaloniki city. They are mostly transferred via smugglers from the Greek Turkish borders. All the facilities for refugees in Thessaloniki are working over their capacity. (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese az M1 csatornán adott interjút. Itt arról beszélt, hogy az ENSZ és az EU által osztogatott kártyák miképp segítik a migránsok unióba jutását. A történetről az Origo számolt be először részletesen, miszerint Görögországban névtelen bankkártyákat osztogatnak a migránsoknak.
Vágólapra másolva!

Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában szerepelt. Itt azt mondta, hogy

Erre a kártyára néhány száz eurós havi juttatás érkezik.

Janik Szabolcs hozzátette, hogy

ez egy Görögországra kalibrált program, elméletileg csak ott lehet használni a kártyákat.

Migránsok Görögországban – Illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou

Elvileg más országban nem lehet ATM-ből pénzt felvenni, vagy szolgáltatást, terméket vásárolni vele, mégis azt látják, hogy Görögországon kívül is előkerülnek” ezek a kártyák. Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke keddi sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy

a napokban derült ki, hogy az Európai Bizottság és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) több tízezer névtelen bankkártyát osztott ki a migránsok között.