Kormányszóvivő: Manfred Weber megválasztásával a Néppárt összezárt

2018.11.08. 22:57

Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint Manfred Weber megválasztásával az Európai Néppárt összezárt, és olyan álláspontot vett fel, amely közelebb van az alapító atyák és például Helmut Kohl néhai német kancellár örökségéhez, ezáltal képviseli a magyar kormány álláspontját is.

Kovács Zoltánt csütörtök este az M1 csatornán arról kérdezték, hogy Manfred Webert, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusát választották meg a nap folyamán az Európai Néppárt (EPP) úgynevezett csúcsjelöltjévé az Európai Bizottság elnöki posztjára a pártcsalád helsinki kongresszusán.

Kovács Zoltán azt mondta, Európa és az Európai Unió „lelke”, lényegének legfontosabb eleme, hogy nemzetekből áll.

Ezek a nemzetek különbözőképpen gondolkodnak, de megteremtettek egy olyan együttműködést, amely mindenkinek jó. Senkinek nem lehet érdeke, hogy ezzel ellentétes folyamat menjen végbe

– mondta.

A kormányszóvivő szerint, amit sokan liberalizmusnak neveznek, az megpróbálja maga alá gyűrni a nemzeteket, felrúgni a konszenzust, amely alapján Európa eddig működött, és megszüntetni azt a sokszínűséget, amely a nemzetek Európájában a siker titka volt.

Azt is mondta,

van ok az önkritikára a Néppártban,

nem lehet elfeledni, hogy mennyivel kevesebb országban adja a koalíciók vezető erejét a pártcsalád egy tagja, mint korábban, és azt sem lehet szó nélkül hagyni, hogy a britek úgy döntöttek, elhagyják az uniót, valamint azt sem, hogy milyen minőségű vezetése volt az EU-nak Jean-Claude Junckerrel.