Harrach Péter: A hajléktalanság szociális kérdés

HARRACH Péter
Tusnádfürdő, 2018. július 27. Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője felszólal a Mit kezdjünk a kétharmaddal? című fórumon a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2018. július 27-én. MTI Fotó: Veres Nándor
Vágólapra másolva!
A hajléktalanságot járta körbe egy csütörtöki fórum az Országházban. Az ülésen többek között Harrach Péter KDNP-s politikus, valamint Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke is felszólalt.
Vágólapra másolva!

A hajléktalanságot sokan rendészeti, közegészségügyi vagy köztisztasági ügyként kezelik, a kereszténydemokraták szociális kérdésként, az ember oldaláról közelítenek hozzá – hangsúlyozta Harrach Péter a Keresztény Civil Szervezetek Országos Fórumán csütörtökön az Országházban.

A Kiút a hajléktalanságból - az új törvényi szabályozás és a civil szervezetek szerepe címmel, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) szervezésében tartott ülésen a kormánypárti politikus kiemelte: az ember alapvető igénye, hogy otthona legyen.

A hajléktalan ember segítségre szorul, számtalan problémája van, és ebből egy a hajléktalanság. Sérültségének okai az előéletében húzódnak meg, olyanokról van szó, akik mindenüket elveszítették – mutatott rá Harrach Péter.

Az MKDSZ elnöke szerint nem az ő dolguk megítélni ezen emberek saját felelősségét a kialakult helyzetükért,

a hajléktalan embereknek egészségügyi, lelki, anyagi, foglakoztatásbeli segítségre van szükségük,

valamint az otthont pótló szállás biztosítására. A többség ezzel él is, és meg is kapja a lehetőséget – mondta, hozzátéve: Magyarországon, ha nem is tökéletesen, de jól működik a hajléktalan-ellátó rendszer.

A KDNP-s politikus elsődleges feladatként a közterületen élők bevonását említette az ellátórendszerbe, hogy emberhez méltó körülményekhez juttassák őket.

Harrach Péter Forrás: MTI/Veres Nándor

Ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy néhány hajléktalan nem működik együtt. Liberális jogvédők pedig rosszul értelmezett humanizmusból változatos eszközökkel gátolják a probléma megoldását.

Szerinte az ellátórendszer és az állami felelősségvállalás hosszú távú feladata az, hogy önfenntartó életformához és önálló lakhatáshoz juttassák azokat, akik erre alkalmasak.

Harrach Péter azt kívánta, "lássuk meg a hajléktalan emberekben azt a méltóságot, amelynek mi is részesei vagyunk", és azt mondta, hogy a megsegítésük vezethet el a közterületek rendjének a megteremtéséhez is.

Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke szerint elképesztő értékzavarral lehet találkozni a hajléktalansággal összefüggésben. Fontosnak tartotta, hogy őszintén beszéljenek erről a kérdésről, ne általánosítsanak, ne mondjanak gyors véleményt senkiről, mert egy összetett és bonyolult dologról van szó.

A fórumon szó volt a vidéki hajléktalanságról, a fedél nélküli emberek mentálhigiénés állapotáról, és áttekintették a területen hozott kormányzati intézkedéseket is.