Orvvadászok lövöldöztek Debrecennél

Bangkok, 2018. augusztus 10. Líraszarvasok (Panolia eldii) a bangkoki Dusit Állatkertben 2018. augusztus 9-én. A thaiföldi főváros legrégebbi, idén 80 éves állatkertje augusztus végén bezár, és lakóit az ország hat másik állatkertjében szállásolják el átmenetileg. A tervek szerint a Dusit állománya számára új intézményt építenek Pathum Thani tartomány Thanya Buri körzetében, Bangkoktól mintegy 40 kilométerre, északra. (MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit)
Vágólapra másolva!
Apa és fia egy bolhapiacon vette meg azt a fegyvert, amivel később a debreceni Fancsikai tavaknál kilőttek két őzet, amiknek értéke összesen 200 ezer forint. A bíróság döntött a két orvvadász ügyében.
Vágólapra másolva!

B.L. és fia, B. Á. még 2016 elején, egy debreceni bolhapiacon vettek egy hangtompítóval és távcsővel felszerelt fegyvert, és hozzá 100 darab lőszert.

Szeptemberben kimentek a Fancsikai tavakhoz, ahol beléptek az Egyetértés Vadásztársaság területére. Magukkal vitték az év elején vett fegyvert és legalább 77 lőszert is.

A vadászterületen kilőttek egy 22 és egy 24 kilós őzet.

Képünk illusztráció Forrás: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit

Az egyiket elvitték, a másikat a közeli út széléhez vitték. Valaki viszont észrevette a két orvvadászt, akik ezért otthagyták a 22 kilós őzet, és elmenekültek. Nagyjából 2 kilométerrel arrébb a nagyobb őzet és a fegyvert egy zsákba tették és elrejtették. Apa és fia vissza akartak menni a kisebb állatért is, de mezőőrök észrevették őket, és a rendőrök kiérkezéséig feltartóztatták az orvvadászokat.

Sem az apának, sem a fiúnak nem volt fegyvertartási és vadászati engedélye. A két őz értéke 200 ezer forint.

A büntetés kiszabásakor súlyosító körülmény volt, hogy B. L. többszörösen visszaeső, és a fia is büntetett előéletű. Mindkét férfi beismerő vallomást tett, ez enyhítette a büntetést.

A debreceni bíróság az apát, B. L.-t 2 év 6 hónap fegyházra ítélte, és 3 évre eltiltotta a közügyek intézésétől. B. Á.-t 1 év 6 hónap fegyházbüntetésre ítélték, amit 3 év próbaidőre felfüggesztettek. Az ítélet nem jogerős, az ügyész, valamint a vádlottak és védőjük is három nap gondolkodási időt kért.