Amerikaiak buktatták le a Soros-egyetemet

A Soros-egyetem kulipintyója Amerikában
Vágólapra másolva!
Nem indított egyetemi képzést a Soros-egyetem amerikai Bard College-dzsal közösen – közölte a Magyar Idők egy, a birtokába került hangfelvétel alapján. Enyedi Zsolt, a Soros-egyetem rektorhelyettese a lapnak azt mondta, hogy mindössze oklevél szerezhető az egyetlen „szakon”, amelyet a Soros-egyetem a tengerentúli intézménnyel együttműködve hozott létre. A Soros-egyetem így továbbra sem felel meg a felsőoktatási törvénynek.
Vágólapra másolva!

Lebukott a Soros-egyetem. A budapesti intézmény továbbra sem felel meg a felsőoktatási törvénynek, hiszen mindössze oklevél szerezhető az egyetlen „szakon”, amelyet a Soros-egyetem a tengerentúli intézménnyel együttműködve hozott létre.

Ez azt jelenti, hogy

semmilyen közös posztgraduális képzést nem indított a Soros-egyetem az Egyesült Államokban található Bard College-dzsal (BC)

– derül ki egyértelműen az utóbbi egyetem Mesterképzésért Felelős Tanulmányi Osztály vezetőjével készített telefonbeszélgetésből.

Jelentéktelen együttműködés

A lap birtokába került felvételen Janet Stetson arról tájékoztatott egy hallgatót, aki a BC-n jelenleg futó és jövőre induló Soros-egyetemi képzésekről érdeklődött, hogy

Soros György egyetemének nincs mesterdiplomát adó képzése a Bardon,

és azon kívül sem indítottak semmilyen képzést Amerikában.

Szavai szerint mindössze

jelentéktelennek mondható együttműködés van a két intézmény között,

amely abban merül ki, hogy a Bard-alapképzésben részt vevő diákjai néhány hónapra eljöhetnek Európába a Soros-egyetemre, az Erasmus-ösztöndíj-programban követett gyakorlathoz hasonlóan.
A Soros-egyetem tehát valótlanul állította korábban, hogy a BC-vel kötött megállapodásuk eredményeként képzést indítottak az Egyesült Államokban, így

továbbra sem felelnek meg a magyar törvényeknek.

Minden olyan Bard College-kurzust, amelynek köze van a Soros-egyetemhez,

– fogalmazott a felvétel tanúsága szerint Janet Stetson.

A HANGFELVÉTEL ITT MEGHALLGATHATÓ!

Mint mondta, a „nagyon laza” együttműködés lényege, hogy a Bard College-on alapképzésben részt vevő hallgatók fél vagy egy évet a CEU-n tölthetnek, ám a BC-re visszatérve tudják csak befejezni a tanulmányaikat, és diplomát is csak ott kaphatnak.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, a csalás már korábban lelepleződött, ugyanis Soros György emberei filléres trükkel próbálják igazolni, hogy a Soros-egyetem egy létező amerikai egyetem, amely így joggal adhat amerikai diplomát Magyarországon. Eddig képek támasztották alá a magyar kormány gyanúját, miszerint a Soros-egyetem az Egyesült Államokban csak egy fiktív kampuszt tart fenn, és valójában Budapesten végzi a világboldogító hálózat kiképzését.

A Soros-egyetem kulipintyója Amerikában Forrás: Origo

Utóbbi esetben viszont törvénytelen volna a működése, hiszen kizárólag magyar egyetemként csak Magyarországon akkreditált képzést nyújthatnának, és ahhoz adhatnának diplomát.

Enyedi Zsolt később elektronikus levélben azt bizonygatta, hogy programjukkal nem Janet Stetson, hanem Jonathan Becker tanulmányi főtitkárhelyettes foglalkozik. A Soros-egyetem rektorhelyettese kitért rá: szeptemberben az egyetem egy másik programot is elkezdett New Yorkban.

A korábban kizárólag a magyar fővárosban folytatott nemzetközi kapcsolatok MA-képzésünket Budapest–New York-programmá alakítottuk – fogalmazott Enyedi. Tájékoztatása szerint az utóbbi program nem a Barddal közös együttműködés, hanem a mesterképzéshez a CEU biztosít minden feltételt.

Kovács Zoltán: Nem a magyar állam van lépéskényszerben

A Soros-egyetem és a Bard College megállapodásával kapcsolatban napvilágra került tények nem adnak választ azokra a kritériumokra, amelyeket minden más, Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézmény teljesíteni tudott, azt, hogy saját hazájukban valóban folytatnak akadémiai tevékenységet, végeznek oktatást, van kampuszuk – nyilatkozta a Magyar Időknek Kovács Zoltán kormányszóvivő.

A politikus hozzátette, hogy amikor a kormány az elmúlt másfél évben arról beszél egyértelműen és következetesen, hogy a törvények mindenkire egyformán vonatkoznak, akkor nem a magyar állam van lépéskényszerben,

nem a magyar államnak kell lépéseket tennie, hogy megfeleljen a törvényeknek.

A Soros-egyetem mint diplomakiadó, a fenti feltételek teljesítése nélkül működő jogi személyiség a Soros-egyetemnek kell fejtörést okozzon – jegyezte meg. Kovács Zoltán azt is leszögezte, hogy a Közép-európai Egyetem működését semmi nem veszélyezteti, integráns része a magyar felsőoktatásnak.