Újszülöttet hagytak a kecskeméti kórháznál

Balázs Imre, az új év első vidéki újszülöttje 2018
Szombathely, 2018. január 1. Balázs Imre, az új év első vidéki újszülöttje a szombathelyi Markusovszky Kórház szülészetén 2018. január 1-jén. A 36 éves édesanya, Kiss Emese Enikő első gyermeke 3130 grammal, 50 centiméterrel, természetes úton jött a világra. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Egészséges kisfiút hagytak a kecskeméti kórház csecsemőmentő inkubátorában szerda hajnalban. A baba a Gábor nevet kapta.
Vágólapra másolva!

A babamentő inkubátorok úgy vannak kialakítva, hogy az újszülött súlyát érzékelve jeleznek a kórház portaszolgálatán.

A dolgozók ezek után adnak néhány perc időt a szülőknek, hogy elbúcsúzhassanak gyermeküktől, és hogy ismeretlenek maradhassanak, majd egy csapat veszi gondozásába az újszülöttet.

Mivel az anya terhes-gondozásáról semmilyen információjuk nincs, számos vizsgálatot kell elvégezniük, aztán a gyermek a kötelező védőoltásokat is megkapja.

Képünk illusztráció Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Az egészséges újszülöttről értesítik a gyámhatóságot, ahol eldöntik, hogy örökbefogadó szülőkhöz kerül vagy ideiglenes állami gondozásba.

A következő hetekben még jelentkezhet a feltehetően krízishelyzetbe került édesanya is.

Nagyné Szigeti Dóra, a kórház szóvivője azt mondta, hogy a 3400 grammos, 53 centiméter hosszú kisfiú a kórházban a Gábor keresztnevet kapta.

Ő a harmadik gyermek, akit az elmúlt több mint egy évtized alatt az inkubátorban hagytak.

Hasonló eset először 2012 januárjában történt a kórház Izsáki úti telephelyén. A kórház dolgozói az 1300 grammos újszülöttre kihűlve, életveszélyes állapotban találtak rá. A Szőke Attila névre keresztelt kisfiúért később jelentkeztek a szülei. 4 évvel később, 2016-ban pedig egy egészséges kislányt hagytak a babamentő inkubátorban. A 3160 grammos, 50 centiméter hosszú, Ignácz Brigittának elnevezett kislányt örökbe fogadták.