Sokaknak érdemes oltatást kérni influenza ellen

védőoltás
védőoltás
Vágólapra másolva!
Elsősorban a súlyos szövődmények elkerülése miatt érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást – írja a hétfői Népszava annak kapcsán, hogy a napokban megérkeztek a betegség elleni vakcinák.
Vágólapra másolva!

A lap által megszólaltatott oltásszakértő, Ócsai Lajos szerint a héten megkezdődhet a krónikus betegek, a 60 évesnél idősebbek és a terhesek térítésmentes kampányoltása.

Hozzátette, ugyan az influenza elleni vakcina nem tartozik a legtökéletesebb oltóanyagok közé, az oltás révén az egészséges oltott felnőttek 60-80 és az idősek – akiknek az immunrendszere már eleve gyengébb – 40-60 százaléka elkerüli az influenzát.

A védőoltás pedig valamennyi korcsoportban 60-90 százalékkal csökkenti a szövődmények,

például a tüdőgyulladás kialakulásának esélyét.

Dézsi Ágnes háziorvos influenza elleni védőoltást ad be egy páciensnek Debrecenben 2016. november 23-án - Illusztráció Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Bizonyított, hogy

aki minden évben beoltatja magát influenza ellen, sokkal védettebb.

Egyelőre nem tudni, az idén mely vírusok okozzák majd a járványt. A háziorvosoktól kérhető oltóanyag háromkomponensű, viszont nincs benne a 2017-ben rendkívül sok megbetegedést okozó influenza B vírus elleni anyag.

Így akinek eleve nem jár a térítésmentes oltás, vagy biztosabb védelmet szeretne a várható járvány idején, annak ajánlott a négykomponensű oltás.

Ez a vakcina a patikában vásárolható meg, de csak recept ellenében, hozzávetőleg 3000 forintért – olvasható a Népszavában.