Magyar kereskedelmi központot nyitott Szijjártó Péter Sanghajban

LIGETFALVI Gábor; SZIJJÁRTÓ Péter
Sanghaj, 2018. november 4. Ligetfalvi Gábor, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Kuo Jen-hua ügyvezető igazgató (b-j) a magyar kereskedelmi központot megnyitóján Sanghajban 2018. november 4-én. MTI/KKM/Mitko Sztojcsev
Vágólapra másolva!
Magyarország időben felismerte, hogy a kínai piac óriási lehetőséget biztosít a jó minőségű magyar termékeknek és szolgáltatásoknak – nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap Sanghajban a közmédiának, miután magyar kereskedelmi központot nyitott a Kína gazdasági központjának számító városban. A külügyminiszter beszámolt arról is, hogy a küszöbön áll egy megállapodás a világ egyik legnagyobb kínai autóipari beszállító vállalatával, amely egy 110 millió dolláros kelet-magyarországi beruházáshoz vezethet.
Vágólapra másolva!

A külügyminiszter – aki a Sanghajba látogató magyar miniszterelnöki delegáció tagja – interjút adott a közmédiának:

hanem a modern kori ipari forradalom zászlóshajói a legújabb technológiai színvonalat képviselő nagy távol-keleti vállalatok, amelyek egyre nagyobb piaci részesedésre tesznek szert Európában és Észak-Amerikában.

Ligetfalvi Gábor, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Kuo Jen-hua ügyvezető igazgató (b-j) a magyar kereskedelmi központot megnyitóján Sanghajban 2018. november 4-én Forrás: MTI/Mfa/Mitko Stoichev

Szijjártó Péter hangsúlyozta továbbá:

Azonban a kínai piaci lehetőségekért állandó harc zajlik – mutatott rá –, a világ minden országának minden gazdasága pályázik a leggyorsabban növekedő gazdaság által kínált piaci lehetőségekre.

Ezért döntöttek úgy, hogy Kína gazdasági fővárosában, Sanghajban egy nagy magyar kereskedelmi központot nyitnak, amely több mint 1700 négyzetméteren ad lehetőséget magyar termékek bemutatkozására,

és amely biztosítja magyar kis-, közepes és nagyvállalatoknak is, hogy a megfelelő tárgyalási infrastruktúra, piackutatások és partnerek rendelkezésre álljanak – közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

Jelezte, hogy emellett Kína hat további nagy, egyenként tízmilliónál is több lakosú városában szintén nyitnak kereskedelmi képviseletet.

Így Kína hét legfontosabb gazdasági gócpontjában lesz kereskedelmi központ, ami biztosítja magyar vállalkozásoknak a kínai piacon való érvényesülés lehetőségét.

Szijjártó Péter Fotó: Mudra László - Origo

Azt is látni kell – folytatta Szijjártó Péter –, hogy a kínai vállalatok továbbra is határozottan érdeklődnek a magyar beruházási, befektetési lehetőségek iránt, ami hatványozottan igaz az autóiparban.

Ezzel kapcsolatban közölte:

Egy jelentős, több mint 110 millió dolláros kelet-magyarországi beruházásról van szó, amely a vállalat első Kínán kívüli gyártási központja lesz – ismertette.

A részleteket és a vállalat nevét hamarosan nyilvánosságra hozzák – jelezte.