Kárpátalja készen áll minden igényt kielégítő vendégfogadásra

2018.10.31. 17:14

Megjelent a Magyar Konyha legújabb száma, melyhez ezúttal egy nagyon érdekes útikalauz is tartozik, Kárpátalja Gasztrokalauz címmel. Itt nemcsak egy gasztronómiai utazásnak lehetnek részesei az érdeklődök, hanem rendkívül sokszínű, több nemzet által lakott nemzetrészünk bemutatásának is –fogalmazott Grezsa István, a Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpátmedencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztos a kiadvány bemutatóján.

Kárpátalja lakosságának 12 százaléka magyar, több nemzetiség lakik békében egymás mellett. A most megjelent kiskönyvben pedig világossá válik, hogy a magyar konyhát milyen hatások érik ebben a sok nemzet által lakott területen, és az is, hogyan tud magyar maradni - mondta Grezsa István. Megjegyezte, a könyv nemcsak egy útikalauz, hanem egyúttal az kvinteszenciája azoknak az erőfeszítéseknek, amiket a magyar kormány végez.

Elsősorban a turisztika fejlesztésén keresztül a gasztronómia által szeretnék megerősíteni az anyaország és határon túli magyar közösségeknek a tájékozódását, hogy látogassanak el minél többen Kárpátaljára

- tette hozzá Grezsa István.

A Magyar Konyha melléklete a Kárpátalja Gasztro KalauzFotó: Csudai Sándor - Origo

Elmondta azt is, tudjuk nagyon jól, hogy ma ez a legveszélyeztetettebb nemzetrészünk, de mindennek rendelt ideje van, ennek a könyven a megjelenését sem lehetett volna jobban időzíteni. Az államok közötti politikai viták mellett ez a könyv rengeteg értéket hordoz – fogalmazott.

Grezsa IstvánFotó: Csudai Sándor - Origo

Évek óta dolgoznak azon különböző szervezetek, hogy Kárpátalja turizmusát fellendítsék. A turisták ugyanis öt éve tulajdonképpen eltűntek Kárpátaljáról a kelet-ukrajnai harcok miatt, ekkor keresték meg ezeket a szervezeteket a helyi magyar vendéglátók és kértek segítséget. Ezt követően jelentek meg újra például a Határtalanul program keretein belül a magyarországi diákcsoportok. A jövőben pedig háromnyelvű tájékoztató táblákat szeretnének kihelyezi, hogy kulturáltabbá, európaibbá tegyék ezeket a helyeket.

A kalauzban egyébként nemcsak ételekről van szó, hanem

helytörténeti, történelemi és helyi kulturális sokszínűséget bemutató összefoglaló is egyben.

A magyarság most képet kap arról, hogy mi a helyzet a magyar gasztronómiával Kárpátalján – ezt már Brenzovics László mondta, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, hozzátéve: Kárpátalja száz év alatt 5 országhoz tartozott, de ez nem sok hasznot hozott az ottani magyarságnak, hacsak azt nem, hogy rendkívül változatos a konyhája. A magyar külügyminisztérium egyébként hamarosan újabb pályázatot ír ki az itteni vendéglátóhelyek támogatására.

Reméljük, hogy a magyarság helyzete Kárpátalján előbb-utóbb rendeződik, bővülnek a határátkelő helyek, és újra lesz bizalom

– zárta gondolatait Brenzovics.

Remélik, hogy a magyarság helyzete a Kárpátalján előbb-utóbb rendeződikFotó: Csudai Sándor - Origo

Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője elmondta, értékek alapján választották ki a könyvben bemutatott 190 vendéglátóhelyet.

Nem mertünk volna belevágni, ha nincs itt a magyar konyhának nagy múltja– tette hozzá.

Mester András, a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács elnöke hozzátette: eddig még nem volt lehetőség arra, hogy ilyen széles körben megismertessék Kárpátalját, erre ad most lehetőséget a kiadvány. Szerinte fontos lenne megjelentetni a könyvecskét ukrán nyelven is, hiszen az ukránok többsége sem ismeri eléggé a soknemzetiségű régió, vagy az ott élő magyarság történetét, kultúráját.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK