Kárpátalja lakosságának 12 százaléka magyar, több nemzetiség lakik békében egymás mellett. A most megjelent kiskönyvben pedig világossá válik, hogy a magyar konyhát milyen hatások érik ebben a sok nemzet által lakott területen, és az is, hogyan tud magyar maradni - mondta Grezsa István. Megjegyezte, a könyv nemcsak egy útikalauz, hanem egyúttal az kvinteszenciája azoknak az erőfeszítéseknek, amiket a magyar kormány végez.
Elsősorban a turisztika fejlesztésén keresztül a gasztronómia által szeretnék megerősíteni az anyaország és határon túli magyar közösségeknek a tájékozódását, hogy látogassanak el minél többen Kárpátaljára
- tette hozzá Grezsa István.
Elmondta azt is, tudjuk nagyon jól, hogy ma ez a legveszélyeztetettebb nemzetrészünk, de mindennek rendelt ideje van, ennek a könyven a megjelenését sem lehetett volna jobban időzíteni. Az államok közötti politikai viták mellett ez a könyv rengeteg értéket hordoz – fogalmazott.
Évek óta dolgoznak azon különböző szervezetek, hogy Kárpátalja turizmusát fellendítsék. A turisták ugyanis öt éve tulajdonképpen eltűntek Kárpátaljáról a kelet-ukrajnai harcok miatt, ekkor keresték meg ezeket a szervezeteket a helyi magyar vendéglátók és kértek segítséget. Ezt követően jelentek meg újra például a Határtalanul program keretein belül a magyarországi diákcsoportok. A jövőben pedig háromnyelvű tájékoztató táblákat szeretnének kihelyezi, hogy kulturáltabbá, európaibbá tegyék ezeket a helyeket.
A kalauzban egyébként nemcsak ételekről van szó, hanem
helytörténeti, történelemi és helyi kulturális sokszínűséget bemutató összefoglaló is egyben.
A magyarság most képet kap arról, hogy mi a helyzet a magyar gasztronómiával Kárpátalján – ezt már Brenzovics László mondta, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, hozzátéve: Kárpátalja száz év alatt 5 országhoz tartozott, de ez nem sok hasznot hozott az ottani magyarságnak, hacsak azt nem, hogy rendkívül változatos a konyhája. A magyar külügyminisztérium egyébként hamarosan újabb pályázatot ír ki az itteni vendéglátóhelyek támogatására.
Reméljük, hogy a magyarság helyzete Kárpátalján előbb-utóbb rendeződik, bővülnek a határátkelő helyek, és újra lesz bizalom
– zárta gondolatait Brenzovics.
Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője elmondta, értékek alapján választották ki a könyvben bemutatott 190 vendéglátóhelyet.
Nem mertünk volna belevágni, ha nincs itt a magyar konyhának nagy múltja
– tette hozzá.
Mester András, a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács elnöke hozzátette: eddig még nem volt lehetőség arra, hogy ilyen széles körben megismertessék Kárpátalját, erre ad most lehetőséget a kiadvány. Szerinte fontos lenne megjelentetni a könyvecskét ukrán nyelven is, hiszen az ukránok többsége sem ismeri eléggé a soknemzetiségű régió, vagy az ott élő magyarság történetét, kultúráját.