Migráció: fontos munkacsoportot hozott létre a kormány

megkezdték a párizsi migráns sátortáborok felszámolását
French anti-riot police officers escort migrants and refugees during the evacuation of the Millenaire makeshift camp along the Canal de Saint-Denis near Porte de la Villette, northern Paris, on May 30, 2018. More than a thousand migrants and refugees were evacuated on early May 30, 2018 from a makeshift camp that had been set up for several weeks along the Canal. / AFP PHOTO / GERARD JULIEN
Vágólapra másolva!
A kormány munkacsoportot hoz létre az Európai Határregisztrációs Rendszer (EES), valamint az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszer (ETIAS) fejlesztéséhez szükséges kormányzati intézkedések koordinálására.
Vágólapra másolva!

A Magyar Közlöny keddi számában közzétett kormányhatározat alapján a kormány javaslattevő, véleményező és tanácsadói tevékenységet végző testületeként a munkacsoport feladata az EES, valamint az ETIAS nemzeti részének megvalósításához szükséges kormányzati intézkedések összehangolása, a két rendszer alkalmazására való felkészülés nyomon követése, továbbá a nemzeti rész fejlesztéséhez szükséges kormányzati intézkedések és döntések előkészítése.

Forrás: AFP/Gerard Julien

A munkacsoport elnöke a belügyminiszter, tagjai az igazságügyi miniszter, a külgazdasági és külügyminiszter, valamint a pénzügyminiszter. Tanácskozási joggal rendelkező állandó meghívott résztvevő az országos rendőrfőkapitány, a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ, a Terrorelhárítási Központ, az Alkotmányvédelmi Hivatal, az Információs Hivatal, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ, továbbá a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal főigazgatója, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetője.

A kormány a munkacsoport tanácskozási joggal rendelkező állandó meghívott résztvevőjének felkéri az Országos Bírósági Hivatal elnökét, a legfőbb ügyészt és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökét. A munkacsoport elnöke az ülésekre tanácskozási joggal másokat is meghívhat. A testület elnöke, tagjai és az állandó meghívottak tevékenységükért tiszteletdíjban nem részesülnek. A kormányhatározat a közzétételét követő napon lép hatályba, a munkacsoport alakuló ülését november 15-ig hívják össze.