Átadták a csillaghegyi strandfürdő új fürdőegységét

2018.10.31. 12:23

Átadták a csillaghegyi strandfürdő új fürdőegységét szerdán; a 3,9 milliárd forintos fővárosi beruházás során egy több mint 7800 négyzetméter területű fedett, 12 új medencének helyet adó fürdőépülettel bővült a III. kerületi strand, amely ezentúl Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő néven üzemel tovább.

Tarlós István főpolgármester (j) és Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója átvágja a nemzeti színű szalagot a csillaghegyi strandfürdő új fürdőegységének avatásán 2018. október 31-én.Forrás: MTI/Mónus Márton

Tarlós István főpolgármester a megnyitó ünnepségen kijelentette: a csillaghegyi strandfürdő Budapest egyik legrégebbi, legnagyobb területű és mindig is az egyik legszebb strandja volt, most pedig már elmondható, hogy az egyik legkorszerűbb is.

A főváros új attrakciója illeszkedik Budapest hosszú távú elképzeléseihez, része annak a fejlesztési tervnek, amelynek célja, hogy a ma még idényjellegű strandok egész évben üzemeljenek – mondta a főpolgármester, hozzátéve, hogy a 3,9 milliárd forintos beruházás finanszírozója a fővárosi önkormányzat és cége, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.

Tarlós István elmondta, a csillaghegyi strandfürdőből a 1920-as évek elejére minden kényelmet kielégítő, akkor modern intézményt varázsoltak itt, a Róka-hegy oldalában, több mint 90 ezer négyzetméteren.

Itt hozták létre az ország első hullámfürdőjét – amely 1946-ig üzemelt –, és csak ezt követte a Gellért és a Palatinus. Szórakozóhelyeinek sokféleségével, kedvező fekvése folytán egészséges levegőjével bármelyik korabeli külföldi strandfürdővel felvette a versenyt.

A 3,9 milliárd forintos beruházás során egy több mint 7800 négyzetméter területű fedett, 12 új medencének helyet adó fürdőépülettel bővült a III. kerületi strand, amely ezentúl Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő néven üzemel továbbForrás: MTI/Mónus Márton

A főpolgármester azt mondta: ismét olyan beruházással gazdagodott Csillaghegy, Óbuda és Budapest egyaránt, amely „emeli a környék hozzáadott értékét, hozzájárul az itt lakók és az idelátogatók színvonalas, szórakoztató, egészségtudatos életéhez”.

A főváros ismét képes volt adni valamit a városlakóknak, ami komfortérzetüket, lehetőségeiket a szabadidő eltöltésére jelentősen javítja – tette hozzá.

Tarlós István úgy fogalmazott, a korábban egyesek által bezárásra szánt fürdő a fővárosi önkormányzat és a BGYH akaratából, a több mint egy éve tartó korszerűsítési és bővítési munkálatok után mára nem csupán megmenekült az enyészettől, de egy új, 21. századi jelentéstartalommal újjászületett.

A 7800 négyzetméter területű fedett fürdőépület és az ezt körülvevő természeti környezet egy területen tartalmaz minden fontos elemet, ami a fürdőélményhez és a kikapcsolódáshoz szükséges. A meglévő háromhoz ma már vagy tucatnyi különböző funkciójú új medence társul – mondta, hozzátéve, hogy a több mint 6000 négyzetméteres vendégtérben a sportolókat és az úszásoktatásra jelentkezőket egy 25x33 méteres, rövid pályás versenyek rendezésére is alkalmas medence és egy 10x12 méteres tanmedence, finn- és infraszauna szolgálja ki.

A versenymedence vízilabda-mérkőzések rendezésére is képes, és kisszámú néző befogadása is lehetséges egy kulturált lelátón – fűzte hozzá.

Élménymedence a csillaghegyi strandfürdő új fürdőegységében az avatás napjánForrás: MTI/Mónus Márton

A wellnessrészlegben élménymedencéket, pihenő- és masszázshelyeket alakítottak ki, „gyermekparadicsom” és szaunavilág is látogatható. A csúszdapark mellett a különleges építészeti megoldásokat tartalmazó panorámás élménymedence is megvalósult. A parkban játszóterek, napozóteraszok állnak a látogatók rendelkezésére, valamint panorámamedence, étterem, söröző, de „csendes szektorok” is vannak.

Egyidejűleg hatszáznál is több ember fürödhet a megújult strandon, amely napi szinten csaknem 1500 látogatót képes fogadni. A területen mozgássérült- és buszparkolót is magában foglaló 120 férőhelyes parkoló létesült.

Szőke László, a BGYH vezérigazgatója emlékeztetett: 21 hónappal ezelőtt, 2017. január 26-án tették le az új fürdőegység alapkövét. Az épületben mintegy 8000 négyzetméternyi fedett fürdőt építették, és így ez Budapest negyedik legnagyobb fürdője lett.

A fürdő hat szintből áll, és épült tizenkét új medence, két csúszda is, valamint a már elkészült parkoló mellett kialakítanak még egy 110 férőhelyes parkolót– közölte.

Szőke László kitért arra is, hogy a fürdőbe került egy Barcsay Jenő által készített mozaik, amely a lebontott újpesti fürdőből került át.