Újra bíróság előtt a német sorozatgyilkos - Több mint 100 embert ölhetett meg

Vágólapra másolva!
Egy német ápoló beismerte, hogy több mint száz beteget ölt meg. Pere ma kezdődött meg. Már egy ideje börtönben van, több gyilkosságot ugyanis már korábban sikerült rábizonyítani. Most újabbak jöhetnek.
Vágólapra másolva!

A 41 éves férfi már tíz éve börtönben van.

Korábban ugyanis kiderült, hogy hat betegét megölte. Ezért életfogytiglanit kapott, azóta azonban újabb ügyek kerültek elő.

További száz embert ölhetett meg.

A mai tárgyalásra annyian mentek el, hogy a közösségi központban tartották, nem a bíróságon. A teremben ott ültek az áldozatok hozzátartozói.

Egyelőre az is kérdéses, hogy hogyan tudott 2000 és 2005 között gyilkolni kórházakban, anélkül, hogy a kórház vezetői, a rendőrség vagy az igazságszolgáltatás felfigyelt volna rá.

A vád szerint Niels Högel öt éven át az oldenburgi, majd a szomszédos Delmenhorst kórházában

szándékosan a szív leállását okozó injekciót adott be a betegeinek, majd megpróbálta őket újraéleszteni, többnyire sikertelenül.

A vád szerint mindezt azért tette, hogy kollégái előtt csillogtassa az újraélesztési képességeit, illetve unatkozott. A legfiatalabb áldozata 34, a legidősebb 96 éves volt. Az áldozatait véletlenszerűen választotta ki.

Soha nem mutatta, hogy lelkiismeret-furdalása lenne.

Cellatársai szerint elégedett volt amiatt, hogy ő a legnagyobb bűnöző a II. világháború óta.

Sebastien Bührmann bíró ígérete szerint a várhatóan legalább májusig tartó tárgyaláson feltárják a példa nélküli eset részleteit. A 64 delmenhorsti és a 36 oldenburgi állítólagos gyilkosság kapcsán ugyanis Högel messze nem árult el mindent titkot.

A nyomozók az áldozatok tényleges számát több mint kétszázra teszik, de sok esetben lehetetlen a bizonyítás, mert a betegeket elhamvasztották.


Högelt, akit 2005-ben kaptak rajta, hogy nem előírt szert adott be egy betegnek Delmenhorstban, 2008-ban hétévi börtönre ítélték szándékos emberölési kísérlet miatt. 2009-ben került börtönbe, ahonnan nem is távozott. Egy másik perben ugyanis a hozzátartozók nyomására további öt gyilkosság derült ki. Ezután 15 évre ítélték. Később vallotta be a pszichiáterének, hogy több mint 30 gyilkosságot elkövetett Delmenhorstban. A nyomozók ezután a vizsgálatot kiterjesztették az oldenburgi kórházra is, és több mint 134 exhumálást végeztek.