Ma tíz éve támadt először a magyar kriminalisztika egyetlen sorozatgyilkos bandája

Nagycsécs molotov támadás
Vágólapra másolva!
Tíz támadás, hat halott, köztük egy kisgyerek, és rengeteg sebesült – ez volt a romák elleni támadássorozat eredménye. A támadásoknak kivétel nélkül egyetlen célja volt: cigányokat ölni. A magyar kriminalisztika egyetlen sorozatgyilkos bandája ma tíz éve követte el első romák elleni támadását.
Vágólapra másolva!

Egy tanú a bíróságon így emlékezett vissza a 2008. november 3-i nagycsécsi támadásra:

Később kiderült, hogy a tüzet egy Molotov-koktél okozta, amelyet gyilkosok dobtak a házra.
A férfi a bíróságon így folytatta:

Nagycsécs a támadás után Forrás: MTI

A férfi emlékei szerint akkor látta meg, hogy 43 éves felesége feje alatt vértócsa van, amikor felemelte. A férfi bátyja a felesége mellett esett össze, de őt már nem tudta megnézni, berohant a szobába a telefonjáért, és átszaladt a szomszédba segítséget hívni.

A felesége és a testvére holttestét, és a süketnéma lányát, aki a lángoló ház nagyobbik szobájában az ágyon ült, a szemben lévő házban lakó öccse hozta ki, akinek az otthonát szintén megtámadták.

Hogy a jobb oldalát találat érte, csak a mentők kiérkezésekor vette észre, mert a korábbi csípő érzés erősödött, és az inge véres lett. A kórházban később sörétszemet operáltak ki a bordái közül.

Az ügyészség szerint a nagycsécsi támadás fordulópont volt a sorozatgyilkos banda életében. Ekkor gyilkoltak először, ráadásul rögtön két embert is megöltek.

Ettől fogva már kifejezetten úgy tervezték meg a támadásaikat, hogy gyilkoljanak. Később még négy embert öltek meg, köztük egy ötéves kisgyereket, egy fiatal fiút és egy 12 éves lányt életveszélyesen megsebesítettek.

Fegyvereket szereztek, azután jöttek a támadások

A gyilkos banda három tagja már 2007-ben eldöntötte, hogy cigányokat fognak megtámadni. Ehhez azonban fegyverekre volt szükségük. Ezért sörétes puskákat raboltak egy vadásztól, aki korábban hirdetést adott fel az interneten. Elvették hét puskáját, azután megkötözték őt és a családját, majd elmenekültek.

A galgagyörki volt az első támadás, amely kifejezetten a romák ellen irányult.

Itt még senki sem sérült meg. Ezt a támadást – jellemzően, amelyben senki sem sérült meg – a bíróságon elismerték a később elítélt banda tagjai, a többi azonban nem.

Nem sokkal később Tarnabodon nem romák lakásaira támadtak rá. Véletlenül. Ezután következett a nagycsécsi kettős gyilkosság, pont ma tíz éve.

Három hónappal később Alsózsolcán K. Árpád távcsöves puskával lőtt rá a teraszán fát aprító Rontó Krisztiánra. A férfit a csípőjén találta el.


Tatárszentgyörgy a 2007-es gárdafelvonulásról szóló hírek miatt keltette fel az érdeklődésüket. 2009. február 23-án, miután Molotov-koktélokkal felgyújtották a kiszemelt házat, csőre töltött fegyverekkel várták a tűz elől menekülő embereket, és közelről lőttek rájuk.


A támadásban egy 27 éves férfit és négyéves kisfiát gyilkolták meg, egy ötéves kislány pedig súlyosan megsérült.

Tatárszentgyörgy, Csorba Róbert és fia sírja Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A halálos lövéseket K. István adta le, félautomata fegyverével az első találatoktól megtántorodó Csorba Róbertre és karján ülő kisfiára, ifj. Csorba Róbertre. Estükben még kétszer rájuk lőtt.

Tiszalökön

a munkába induló Kóka Jenőt 2009. április 22-én a saját házának az udvarán gyilkolták meg. Egyetlen lövéssel végeztek vele, amelyet egy távcsöves vadászpuskából, mintegy húsz méterről adtak le.

Kislétán

egy asszonyt a saját házában, álmában lőttek halálra.

A földeken át gyalogosan közelítették meg 2009. augusztus 2-án éjjel; előbb kívülről rálőttek a házra, azután ketten bementek, és többször rálőttek az ágyában fekvő nőre. A támadásban egy 13 éves lány is súlyosan megsérült.

A gyilkosok

A támadássorozatot követően egy embert 13 évre ítéltek, három pedig tényleges életfogytiglanit kapott. Utóbbiak közül ketten testvérek.

K. Árpád és K. István fiatal koruk óta utálták a cigányokat. István a vádirat szerint nyíltan rasszista, kirekesztő, nemzetiszocialista eszméket vallott, és szkinhedcsoportokhoz tartozott.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

A harmadrendű vádlottnak, P. Zsoltnak is hasonló nézetei voltak. Bár ő erről kevesebbet beszélt, sokatmondó, hogy a tarkójára két nyolcast tetováltatott, a híres náci jelmondatot, a Heil Hitlert szimbolizálva ezzel. A 13 évet kapó férfi Cs. István Csontrabló néven írogatott netes fórumokba, szintén rasszista dolgokat.

Ő az ítélet szerint az utolsó két gyilkosságnál sofőr volt. Ahogy a másik három férfi, úgy ő sem bocsátható feltételesen szabadlábra.