100 milliárd forintot ad a kormány az óvodáknak és bölcsődéknek

NOVÁK Katalin
Tusnádfürdő, 2018. július 25. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára beszél a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2018. július 25-én. MTI Fotó: Veres Nándor
Vágólapra másolva!
Az óvoda- és bölcsődefejlesztést célzó program elindítása óta már 16 ezerrel nőtt a bölcsődei, 9200-zal pedig az óvodai helyek száma - mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.
Vágólapra másolva!

Novák Katalin a nyírteleki Kastélykert óvoda és bölcsőde új épületrészének átadásán hangsúlyozta,

a kormány több mint 100 milliárd forintos támogatást biztosít

a két intézménytípus befogadóképességének bővítésére, az épületek felújítására és rekonstrukciójára.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára Forrás: MTI/Veres Nándor

Jelentős fejlesztés zajlik évek óta ezen a területen, ezt a munkát nem fogja abbahagyni a kabinet - szögezte le az államtitkár.

Novák Katalin szólt a családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódó hitellehetőség kibővítéséről. A módosított kormányrendelet értelmében mostantól

a kétgyermekes családok, illetve a két gyermeket vállaló fiatalok számára is lehetővé válik a csokhoz kapcsolódó hitelfelvétel:

10 millió forintos kedvezményes kamatú hitellehetőség nyílik meg számukra, a három- vagy többgyermekes családoknál pedig 15 millió forint lesz ez a hitelösszeg - mondta az államtitkár.

Kifejtette, a garantáltan 3 százalék alatti kamatozású hitelekkel bővül a családok mozgástere, tehát ha egy fiatal pár 10 millió forint hitelt huszonöt évre vesz fel, akkor havonta 48 ezer forintos törlesztőrészletet kell fizetniük.

Novák Katalin megjegyezte, az otthonteremtési programon keresztül a kormány

eddig 90 ezer családnak tudott segíteni,

a mostani intézkedés pedig egy újabb komoly lépés lehet sokak számára az otthonteremtés felé vezető úton.

A 110 férőhelyes nyírteleki központi óvodát 270 millió forintból, uniós támogatás segítségével újították fel, valamint bővítették ki egy új épületrésszel.

Vinnai Győző, a Fidesz térségi országgyűlési képviselője az ünnepségen elmondta, a nyugat-szabolcsi választókerületben Nyírtelek mellett a közeli Gávavencsellőn, Szabolcson, Tiszabercelen és Tiszadadán épül új óvoda a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatai révén.