Deutsch Tamás: Egyszerűbb uniós feltételek a munkaerőpiacon

Deutsch Tamás Deutsch Tamás magyar politikus, a Fidesz alapító tagja
Deutsch Tamás magyar politikus, a Fidesz alapító tagja
Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament Regionális Fejlesztési Bizottsága strasbourgi ülésén megszavazta az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alappal (EGAA) kapcsolatos előterjesztést, amely egyszerűbb feltételeket biztosít az eredményesebb munkaerőpiaci integráció érdekében - közölte Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő az MTI-vel csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Közleménye szerint az általa benyújtott előterjesztetés az alap használhatóságának javítását célozta, a támogatás feltételeinek egyszerűsítésével, a jogosultak körének további bővítésével és az eljárás gyorsításával.

A javaslatban szerepel a jelenlegi 250 fős elbocsátási küszöbérték 150-re csökkentése, figyelemmel arra, hogy a kisebb tagállamok munkaerőpiacai eleve kisebbek, a munkahelyek jelentős részét a kis- és középvállalkozások adják, amelyeknél az elbocsátások száma nagyon ritkán éri el a 250-et.

A néppárti képviselő indítványozta, az alap azokat is támogathassa, akik belátható időn belül bizonyosan elveszítik munkahelyüket.

Egyben kezdeményezte az eljárás gyorsítását, mert egy válsághelyzeteket kezelő alap esetében lényeges, hogy a kérelmek elbírálási ideje a lehető legrövidebb legyen, a támogatás gyorsan jusson el azokhoz, akik elveszítették a munkahelyüket.

Deutsch Tamás, az előterjesztés benyújtója Fotó: Polyak Attila - Origo

A képviselő aláhúzta, hogy

az alap fontos és hasznos eszköz, hiszen testreszabott támogatást nyújt a munkájukat vesztett embereknek a munkaerőpiacra történő újbóli beilleszkedéshez.

Az EGAA-t 2007-ben hozták létre, hogy a súlyos gazdasági zavarban szenvedő területeken aktív munkaerőpiaci intézkedések társfinanszírozásával megkönnyítse a munkavállalók - különösen a hátrányos helyzetű, idős és fiatal munkanélküliek - munkaerőpiacra történő visszailleszkedését vagy önfoglalkoztatását. Az EGAA látható, célzott pénzügyi támogatást nyújt a csoportos létszámleépítések által sújtott munkavállalók átképzésére, valamint a munkaerőpiacra történő visszailleszkedésükre irányuló személyre szabott programokhoz.